Index Vakbarát Hírportál

Posztumusz előléptetik a hősi halált halt tűzszerészeket

2016. július 6., szerda 18:48

Simicskó István, honvédelmi miniszter 2016. július 1-jei hatállyal a szolgálatteljesítés közben hősi halált halt tűzszerészeket, Juhász Attila főtörzsőrmestert, Rózsa János Nándor főtörzsőrmestert, Balázs Ádám őrmestert és Kozár Gábor szakaszvezetőt posztumusz hadnaggyá nevezte ki – írja közleményében a Honvédelmi Minisztérium. 

Emellett honvédelmi miniszter az elhunyt hősöknek és a tűzszerész balesetben sérülést szenvedett Tóth Péter főtörzsőrmesternek, az általa adható legmagasabb kitüntetést, a Hazáért Érdemjelet adományozta.

Törvénymódosítás kellett az előléptetéshez

A Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent jogszabály-módosítás alapján visszaállították a katonák posztumusz előléptetési lehetőségét. A Magyar Idők hétfőn írt arról, hogy az előző honvédelmi vezetés alatt megszüntették azt a lehetőséget, hogy a hősi halált halt katonákat posztumusz elő lehessen léptetni. A lap már akkor azt közölte: Simicskó István honvédelmi miniszter meg kívánja változtatni ezt a rendelkezést, és elő fogja léptetni a múlt pénteki hortobágyi robbanásban elhunyt tűzszerészeket.

A honvédelmi miniszter és a Honvéd Vezérkar főnöke által alapítható és adományozható elismerésekről szóló rendelet módosítása a Magyar Közlöny keddi számában jelent meg. A rendelet rögzíti, hogy a miniszter "a hősi halottá nyilvánított személyt eggyel magasabb rendfokozatba előléptetheti, kinevezheti, vagy hadnagy rendfokozatba kinevezheti.  A kinevezésről vagy előléptetésről szóló miniszteri határozat átadásának idejéről és módjáról a miniszter dönt" – írja az MTI.

Hatástalanítás közben felrobbant

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében lévő területen péntek délután mentesítési feladatokat láttak el az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred tűzszerészei, amikor az egyik robbanótest, egy 250 kilogrammos bomba hatástalanítás közben felrobbant. Négy tűzszerész meghalt. Egy társuk súlyosan megsérült, Tóth Péter főtörzsőrmestert a Magyar Honvédség Egészségügyi Központban ápolják.

A honvédelmi miniszter hétfőn egy más témában tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: a robbanás körülményeit, okait külső, független szakértők vizsgálják. Hozzátette: a Honvédelmi Minisztérium is várja a vizsgálat eredményét, amelynek lefolytatására harminc nap áll rendelkezésre. Simicskó István mindemellett leszögezte: a katonák, a profi tűzszerészek mindent megtettek, hogy hatástalanítsák a bombát. Kiderült az is, hogy alvállalkozóként végezték a munkát a katonák.

Rovatok