Index Vakbarát Hírportál

Előretolt NATO vezetési pont lesz Magyarországon, negyven katonával

2016. július 12., kedd 11:53

Negyven katona fog állomásozni a NATO Székesfehérváron kialakítandó új vezetési pontján, mondta kedd reggel a külgazdasági és külügyminiszter az MTI tudósítása szerint.

Szijjártó Péter a TV2-ben arról beszélt, hogy a hétvégi NATO-csúcson a balti államok és Lengyelország területén egy négyezres létszámú csapat állomásoztatásáról döntöttek. Infrastruktúrát és utánpótlást nem telepítenek át, így ez semmilyen módon nem sérti a NATO-Oroszország alapokmányt - mondta Szijjártó.

A NATO-tagállamok egyeztettek a nyolc keleti tagállamban úgynevezett előretolt vezetési pontokról is. Ezek közül hat már működik, Magyarországon és Szlovákiában pedig jövőre jöhetnek létre ilyen parancsnokság. A székesfehérvárin negyven katona fog állomásozni, húsz magyar, húsz pedig más NATO-tagállamokból.

Mindezekről a szerdai, várhatóan nagyköveti szintű NATO-Oroszország csúcson is egyeztetnek majd. Szijjártó szerint „egyszerre kell az elrettentés és a párbeszéd doktrínáját alkalmazni. A NATO is, Magyarország pedig kifejezetten abban érdekelt, hogy stratégiai párbeszéd legyen Oroszországgal, amely kölcsönös bizalmon alapuló együttműködéshez vezet″.

A külügyminiszter ugyanakkor stratégiai hibának tartja a NATO bővítési folyamatának lassítását, mert "minél többen vagyunk, annál erősebbek vagyunk". Ráadásul a csatlakozásra régóta hiába váró Macedónia és Grúzia is nagyon sok erőfeszítést tett azért, hogy elnyerje a tagságot - mondta Szijjártó, aki szerint ha mindez hiábavaló volt, megvan az esélye annak, hogy felerősödnek az euroatlanti együttműködést ellenző politikai hangok.

Rovatok