Index Vakbarát Hírportál

Nagyon hiányzik egy zebra a 4-es metró végállomásánál

2016. július 13., szerda 07:04 | aznap frissítve

Pont ott van a zebra, ahol nem igazán van rá szükség, ahol viszont nagyon fontos lenne, mert tömegek haladnak arra reggel munkába, ott sajnos nincs. Ez a helyzet a négyes metró kelenföldi végállomásánál okoz nap mint nap veszélyhelyzeteket.

Az van, hogy a 7,2 milliárd forintból áprilisban átadott Sasadi úti (régebben Osztapenkóként ismert) csomópontnál nagyon hiányzik egy zebra. A Budaörsi útról a város felé, a Sasadi úti 139-es busz megállójából reggelente tömegek gyalogolnak a kelenföldi négyes metróvégállomáshoz. A tömeg természetesen alakuló, legrövidebb útvonalában viszont nincs zebra, ezért az úttesten haladnak az emberek (amint az a fenti, olvasói fotónkon is látszik).

"Leérve a buszvégállomáshoz, egy olyan kereszteződésen kell áthaladniuk a 139-estől a metró felé tartóknak, amelynél csak a kanyarodó buszoknak van lámpája, de nincsen zebra. A fenti képen látszik a lámpa és a zebra hiánya, a balról kanyarodó buszok lámpája viszont nem látszik, de ezt a gyalogosok sem látják. Veszély akkor van, ha a gyalogos egyenesen folytatja útját, egy busz pedig a csak általa látott zöld lámpa szabad jelzésében bízva balra kanyarodik" - fogalmazta meg a szerinte elcseszett problémát olvasónk, György.

A csomópont furcsasága, hogy a szemközti oldalon viszont van lámpa és zebra is a másik járdánál, amit viszont gyakorlatilag senki sem használ, mert nem vezet olyan közlekedési szempontból fontos helyre, mint a másik oldalon a metróvégállomás.

A Kelenföldi pályaudvar nyugati oldalát az M1–M7 bevezetőjével is összekötő csomópontot már 2015 decemberében átadták volna, végül a tervezetthez képest fél évet csúszott.

Megkérdeztük a BKK-t, hogy terveznek-e új zebrát festeni az említett, veszélyes átkelőre, de egyelőre annyit írtak vissza, hogy ebben a kérdésben az M4-es metró beruházását előkészítő és annak lebonyolítását koordináló DBR Metró Projekt Igazgatóság az illetékes, úgyhogy nekik továbbították a kérdéseinket. Amint válaszolnak, frissítjük a cikket.

UPDATE 07.13-án 12.00-kor:

A DBR Metró Projekt Igazgatóság azt mondja, igaz, hogy rövidebb - szerintük csak néhány másodperccel - errefelé az útja a gyalogosoknak, de inkább menjenek a kijelölt irányba, mert az biztonságos.

"Az autóbusz pályaudvar – és az M4-es metró kelenföldi végállomásának – elérhetőségét szabályosan kialakított, kijelölt gyalogos átkelőhelyeken keresztül vezető útvonal biztosítja az Alsó Beregszász út túloldalán. Ez az útvonal – noha a terület adottságaiból és a lehetőségeinkből következően néhány másodperccel több időt vesz igénybe, amit sokan igyekeznek lerövidíteni – teljesen biztonságos a gyalogosok közlekedése szempontjából" - fogalmaznak válaszukban, majd hozzáteszik, hogy azért szeptember végén felül fogják vizsgálni "a jelenlegi forgalomtechnikai kialakítást a teljes csomópontban." Azt ígérik, hogy akkor a járókelők észrevételeit, tapasztalatait, javaslatait is figyelembe fogják venni. 

Ne maradjon le semmiről!

Rovatok