Index Vakbarát Hírportál

Migránsokról egyeztettek magyar és osztrák miniszterek

2016. július 14., csütörtök 20:35

Az illegális bevándorlás elleni közös fellépésről egyeztetett Pintér Sándor belügyminiszter, Simicskó István honvédelmi miniszter, Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter és Hans Peter Doskozil osztrák védelmi- és sportminiszter csütörtökön Röszkén - írja az MTI. A találkozót követő sajtótájékoztatón Pintér Sándor emlékeztetett rá, hogy Magyarország a külső határok védelme érdekében új törvényeket hozott, ezek lényege, hogy a határ nyolc kilométeres sávjában elfogott migránsokat visszakísérik, és a tranzitzónákhoz irányítják, hogy ott adhassák be menedékkérelmüket. A megbeszélések központi témája az volt, miként tud Ausztria segítséget nyújtani a határvédelem új szervezeti rendjéhez.

A magyar honvédség nyitott arra, hogy fogadja a felkészített osztrák erőket, bármilyen műszaki, technikai, felderítő tevékenységgel segítsék is a munkát. Az elmúlt hónapokban ezen a területen komoly tapasztalatot szerzett a magyar honvédség, hiszen a visegrádi országokból már érkeztek hasonló céllal erők - mondta Simicskó István

Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter hangsúlyozta, hogy az unió határainak védelme Ausztria és Magyarország közös ügye. Ezt a munkát Ausztria is segíti, húsz rendőrt biztosít a magyar erőfeszítések támogatására a Frontex (az EU határvédelmi ügynöksége) keretein belül. A külső határok védelmének feltétele, hogy a nyugat-balkáni útvonalon előrébb található országok is ellenőrizzék határaikat, melyhez nekik is támogatást kell nyújtani.

Megállapodás született az embercsempészet elleni közös fellépésről - mondta Wolfgang Sobotka. Tavaly Ausztriában mintegy ötszáz, idén eddig több mint 1700 embercsempészt fogtak el. Hans Peter Doskozil kifejtette, nagyon alacsony azok aránya, akiket bírósági döntést követően vissza lehet juttatni származási országukba. Az elmúlt év tapasztalata azt mutatja, nem lehet várni a nagy közös európai megoldásokra, az érintett térségen belül kell egyetértésre jutni.

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára eközben csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján arra reagált, hogy a Human Rights Watch nemzetközi jogvédő csoport szerdán közzétett beszámolójában azt írta: Magyarország határán zaklatják a migránsokat, rövid úton visszafordítják őket Szerbiába, egyes esetekben kegyetlen és erőszakos módon, anélkül, hogy mérlegelnék a menedékkérelmeket.

Az államtitkár kijelentette: Magyarországot a schengeni határ megvédése és a menekültellátásban nyújtott teljesítménye miatt inkább dicséret illetné. Egyúttal azt is hangsúlyozta, hogy Magyarország demokratikus jogállam, ahol a törvény előtt mindenki egyenlő, a jogszabályok mindenkire vonatkoznak, ezeket mindenkinek be kell tartania, és ebből a jövőben sem engednek. Az államtitkár közölte, Magyarország betartja a schengeni szabályokat és a genfi egyezményt, a HRW pedig azt kéri számon, hogy miért tartják be ezeket az előírásokat, miért nem elnézőek az illegális migránsokkal. A határátkelőhelyeken és a tranzitzónákban a legális belépés lehetősége adott, ahogyan a jogszerű menedékkérelem benyújtására is van lehetőség - mutatott rá.

Rovatok