Index Vakbarát Hírportál

Nem kell többé kitakarni a bűnnel vádolt politikusok arcát

2016. július 14., csütörtök 18:00

A Kúria a Hunvald György kontra Hvg személyiségi jogi per felülvizsgálati eljárásában az első- és másodfokú bíróságok egybehangzó döntéseit felülbírálva kimondta, közéleti szereplőkről a hozzájárulásuk nélkül is készíthető fotó a közszerepléseikkel összefüggésben velük szemben indított büntetőeljárásban, és a felvételek a külön engedélyük nélkül is közölhetők - írja a Nol.hu.

Hunvald azért perelte be a ­Hvg-t, mert 2011. április 19-én Hunvald György nagyrészt tagadja a vádakat című írását a lap egy olyan fotóval illusztrálta, amin Hunvald arca nem volt kitakarva. A kép még a VII. kerület többféle bűncselekménnyel meggyanúsított egykori polgármesterének előzetes letartóztatásakor készült, amikor a bíróság folyosóján a büntetés-végrehajtás tiszthelyettese megbilincselve, vezetőszáron kísérte. 

Hunvald az engedély nélkül készített és leközölt, őt megalázó helyzetben ábrázoló kép miatt, ami szerinte őt rajtakapott bűnözőként ábrázolta, és ezzel jelentősen megnehezítette a későbbiekben az életét, 350 ezer forint nem vagyoni kártérítést kért és azt, hogy a bíróság tiltsa el a lapot a további jogsértéstől.

Első fokon Hunvaldnak adtak igazat

Első- és másodfokon is neki adott igazat a bíróság, igaz, a jogerős ítéletben 350 ezerrel szemben már csak 200 ezer forint kártérítést ítéltek meg számára. Mindkét bíróság abból indult ki, hogy Hunvald a bíróságon nem önként és nem közszereplőként jelent meg. A töretlen bírói gyakorlatra hivatkozva a jogerős ítélet leszögezte: csak akkor nem kell a közéleti szereplő engedélyét kérni a fotózásához, ha a felvétel az érintett közéleti szereplésével összefüggésben készül. Hunvald György – mint arra a bíróság rámutatott – nem a közszereplés igényével jelent meg a bíróság előtt, tehát a fénykép elkészítéséhez és közléséhez a lapnak be kellett volna szereznie az előzetes engedélyét.

A HVG ezek után kérte a jogerős ítélet felülvizsgálatát - írja a Nol. A Kúria ekkor az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) és az Alkotmánybíróság ítéleteire tekintettel a korábbiaknál árnyaltabbá tette a jogerős ítéletben hivatkozott bírói gyakorlatot.

Felülbírálták

A Kúria szerint egyértelmű, hogy a felperes korábban politikus, azaz közszereplő volt. Köztudomású tény, hogy az ellene a polgármesteri tevékenységével összefüggésben indított büntetőeljárás, ami során hosszabb időre előzetes letartóztatásba került.

Mivel az ellene indított büntetőeljárás tárgya Hunvald közszerepléséhez kapcsolódott (vitatott ingatlaneladások, tanácsadói szerződések, mely ügyek nagy részé­ben azóta Hunvaldot felmentették), az eseményről való tudósítás céljából készült képfelvétel közzététele a Kúria szerint nem minősül képmással való visszaélésnek. Csak akkor lenne az, ha a fotó a tudósítás tartalmától függetlenül Hunvaldot megalázó helyzetben mutatná.

Rovatok