Index Vakbarát Hírportál

Nem lesz állami temetésük a tűzszerészeknek

2016. július 15., péntek 08:48 | aznap frissítve

Hétköznapi gyászszertartáson vesznek végső búcsút a hortobágyi bombahatástalanítás közben meghalt, hőssé nyilvánított négy tűzszerésztől - tudta meg a Bors. Mindegyiküket saját városukban temetik el a napokban.

A családok kérésére sem a temetések időpontja, sem a temetések nem lesznek nyilvánosak. Ha a családtagok le is mondanak a hősi halottaknak kijáró búcsúról, a honvédség így is segít a temetés szervezésében. Sírjelet, síremléket állítanak, gondoskodnak állagmegóvásáról, a temetési hely bérletének meghosszabbításáról – áll a hatályos honvédelmi rendeletben.

Hős katonák búcsúztatásán egyébként század biztosítaná a díszkíséretet, a gyászzenét katonazenekar játssza, a rokonok kérhetnek is zeneműveket. A nemzeti lobogóval letakart koporsó mellett egymást váltják a díszőrök, a koporsót a díszszázad díszsortüze mellett helyezik a földbe - írja a Bors.

A temetésen a honvédelmi miniszter, államtitkárok, a vezérkari főnök is leróná kegyeletét. Juhász Attila és Rózsa Nándor főtörzsőrmesterek, Balázs Ádám őrmester és Kozár Gábor szakaszvezető, az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred tagjai július 1-jén lelték halálukat a Hortobágyon. Tóth Péter fő­törzs­őrmester súlyosan megsérült.

Rovatok