Index Vakbarát Hírportál

Félreértette a jelzéseket a nyitott sorompónál átrobogó vonat vezetője

2016. július 18., hétfő 15:44

Vasárnap számoltunk be a Sonline.hu szombati cikkéről: a zamárdi Csap utcai átjárónál egy vonatszerelvény a lecsukott sorompónál elhaladt, majd a sorompó felnyílt, a lámpa fehéren villant kettőt, majd újra pirosra váltott. A sorompó azonban felnyílva maradt. Ezután a fényjelző kialudt, majd átrobogott az átjárón egy vonat, amely legalább kürtjelzést adott.

Erre kaptunk most a MÁV-tól egy reakciót. Helyreigazítás címmel küldték, de az abban foglaltaktól nem lesz sokkal nyugodtabb az ember. Itt a videó, nézze meg, aztán jöjjön a MÁV levele:

Azt írja a MÁV:

A hibanaplók vizsgálata alapján július 16-án, a Zamárdi-felső – Szántód-Kőröshegy között található sorompó egy személyvonat érkezése előtt 10 óra 17 perckor üzemszerűen, megfelelően lezáródott, majd annak elhaladását követően három perccel később felnyílt. Ezek után a biztonsági előírásoknak megfelelően vörösre váltott és három perc elteltével a fényjelzés lekapcsolt. Ezután érkezett az átjáróhoz egy magán vasúttársaság Gyékényesre tartó mozdonya és áthaladt a sötétet jelző sorompón.

A mozdonyvezetőt az irányító már előzetesen értesítette a sorompó állapotáról. A mozdonyvezető később jelentette az irányítónak, hogy félreértette a sorompó számát és hogy azon, a megengedettnél nagyobb sebességgel haladt át. A feltehetőleg megvágott felvételen is látszik, hogy a mozdonyvezető kürtölt és gyorsfékezést alkalmazott, de már nem tudta lelassítani a járművet az ilyenkor előírt sebességre.

Vasúttársaságunk a Közlekedésbiztonsági Szervezettől az esemény azonnali kivizsgálását kérte".

Tehát, nem teljesen világos, hogy mi az, amit igazítanunk kellene az eredeti cikkben, az azonban kiderült, hogy:

Az autósok egyébként azt tették amit ilyen esetben a KRESZ szerint tenniük kell: nem hajtottak át a síneken, hiszen látható volt, hogy érkezik egy vonat, ráadásul kürtjelzést is adott.

Ahogy a MÁV is kiemelte: "ilyen esetben is a KRESZ szabályai érvényesek, vagyis sötét sorompójelzés esetén, az átjáróra történő ráhajtás előtt a gépjárművezetőknek meg kell győződniük arról, hogy a sorompó felé nem tart vasúti jármű illetve az áthaladás folyamatossága biztosított".

Rovatok