Index Vakbarát Hírportál

Összefogott a bulinegyed, és lenyomta a diszkókirályt

2016. augusztus 16., kedd 07:52

Amikor Orbán utasította Pintért, az okozott egy kis riadalmat a budapesti éjszakában

2011. január 15-én két gimnazista lány és egy huszonéves nő vesztette életét a West Balkán nevű szórakozóhelyen, mert a tömegben pánikhangulat alakult ki, a menekülő emberek pedig összenyomták őket. A boncolási jegyzőkönyvek szerint a fiatalok halálát fulladás okozta.

Máig nem derült ki pontosan, hogy mitől alakult ki káosz a klubban, több jelenlévő szerint valaki késelést kiáltott. A rendőrség a kezdetektől állította, hogy nem történt késelés, de azt nem cáfolták hivatalosan, hogy volt, aki késelést kiáltott.

A tragédiából rögtön politikai ügy lett, Orbán Viktor és felesége másnap gyertyát gyújtottak a West Balkánnál, és a kormányfő utasította Pintér Sándor belügyminisztert, hogy tegye meg a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy a jövőben ne fordulhasson elő ilyen szerencsétlenség. Hatósági szempontból ugyanis a tragédia abszolút elkerülhető lett volna, mert a lányok közvetetten azért haltak meg, mert azon az éjszakán a buli szervezői sokkal több embert engedtek be a klubba, mint hivatalosan lehetett volna, és egyéb előírásokat sem tartottak be. Orbán gyors és látványos reakciót várt el Pintértől, aki nem teketóriázott.

A következő napokban soha nem látott razziasorozat söpört végig az országon: a rendőrségi ellenőrzéseken részt vettek a NAV, a Katasztrófavédelem, az ÁNTSZ és a Munkavédelmi Főfelügyelőség emberei is. Bár a hatóságok nem kezdtek el becsukatni klubokat, a szórakozóhelyek tulajdonosai között kisebb pánik alakult ki, mert "senki sem látta a folyamat végét, és az is felmerült, hogy a kormány egy huszárvágással ellehetetleníti a budapesti partik kilencven százalékát" - emlékezett vissza a tragédia utáni kezdeti sokkra a rendezvényszervező-piac egyik legnagyobb befektetője.

A diszkókirály első nyilvános szereplése

Amikor a budapesti klubtulajdonosok és partiszervezők még csak a háttérben pusmogtak arról, hogy fel kellene venniük a kapcsolatot a kormánnyal, váratlanul a nyilvánosság elé állt Vizoviczki László, aki lényegében azt mondta, hogy ő a megoldás a budapesti éjszakai élet minden bajára.

Itt van velünk Vizoviczki László, aki talán mondhatom így, egyedülálló szórakozóhely-birodalom tulajdonosa a maga 40 klubjával Budapesten és az ország számos pontján. Az ön információiból tudom, hogy az elmúlt 12 évben több mint 20 millió beléptetést végeztek, 10 ezer rendezvény zajlott le gond nélkül az önök szervezésében. Mi ennek a titka?

- hangzott el 2011. január 19-én (három nappal a tragédia után) az MR1 Kossuth Rádióban a ma már történelminek nevezhető interjúkérdés, amire a vállalkozó úgy felelt: "Ennek a szakmának ugyanaz a titka, mint bármelyik másiknak. Tudás, tapasztalat, szorgalom".

A riporter kérdése azért történelmi, mert a nyilvánosság előtt ekkor jelent meg először Vizoviczki "egyedülálló szórakozóhely-birodalom" birtokosaként, azaz a hazai diszkók királyaként. Fél évvel korábban is mondott egy-egy mondatot a köztévének (9:20-tól) és a TV2-nek, miután az árvíz károsultjainak segélykoncertet szervezett a klubjaiban, de akkor még csak az adománygyűjtő buli ötletgazdájaként aposztrofálták, ami nagyon más szint.

Ráadásul Vizoviczki a rádiós interjúban egyáltalán nem rejtette véka alá, hogy nemcsak mint független, rutinos partiszervező kíván megszólalni a West Balkán-tragédia kapcsán. Egyrészt biztosított mindenkit afelől, hogy az ő klubjaiban minden rendben van, "mintaszerűen" folytatnak le rendezvényeket, másrészt, amikor a riporter megkérdezte, hogyan lehet kiszűrni a klubokból azokat a partiszervezőket, akik nem tartják be az előírásokat, Vizoviczki előállt a nagy bejelentéssel (amit egyébként még aznap az Indexnek is elmondott):

Egyrészt magánvállalkozó vagyok, nekem semmilyen szerepem nem lehet egy ilyen kiszűrésben, hiszen ez hatósági feladat. Másrészt most létrehoztuk a Biztonságos Szórakozásért Egyesületet, amely majd ajánlásokat fog tenni a szórakozóhely-üzemeltetők és a hatóságok felé, hogy hogyan lehet elkerülni a jövőben a mostanihoz hasonló tragikus helyzetet.

A diszkókirály azt is megjegyezte, hogy az egyesülete egyfajta kamara lenne, és azokba a klubokba, amelyek tagjai ennek a kamarának, a szülők nyugodtan elengedhetnék bulizni a gyerekeiket.

Vizoviczki végül arra is kitért, hogy összeírtak egy szakmai anyagot, amit meg akar vitatni a hatóságokkal, úgyhogy várja a hivatalos szervek jelentkezését.

Úgy érezte, hogy egyedül nagyobb, mint a többiek együttvéve 

A vállalkozó kérdésre válaszolva arról is beszélt öt éve a rádióban, hogy "vannak megkeresésre utaló jelek az egyesületük felé", de még formálódik a dolog. Vizoviczki nem a levegőbe beszélt, gyorsan be is jegyezték a Biztonságos Szórakozásért Egyesületet, amelynek tagjai kizárólag az ő klubhálózatából kerültek ki, tehát a diszkókirály gyakorlatilag egyesületi formába öntötte saját magát, és várta, hogy csatlakozzon hozzá a többi klubtulajdonos.

Vizoviczkinek csalódnia kellett, mert január 31-én (másfél héttel a médiamegjelenései után) a konkurensek megalapították az Egyesület a Kulturált és Biztonságos Szórakozásért (EKBSZ), amivel pont ugyanazt a célt tűzték ki, mint Vizoviczki szervezete: javaslatokat tenni a kormánynak, hogy milyen irányba változzon a partiszervezés, hogy biztonságos és élhető rendszer alakuljon ki.

Az Egyesület a Kulturált és Biztonságos Szórakozásért alapítói:

A38, Avatar, Bladerunnaz, Blog Klub, Cinetrip, Corvintető, Culture Cherry, Girls & Mathematics, Hairy, Hi! Fly, Hypnosis Events / BFTP, IllegalParty, Instant, Kollektíva, Merlin, Minimalheadz / Technokunst / Aktrecords, Ninjabreakz, NVC, Ötkert, Palace, Rewind, Stayfly, Symbol, Több Technót a Parlamentbe

Adja magát a kérdés, hogy az EKBSZ-t megalapító, egyenként Vizoviczkinál egyenként jóval súlytalanabb szereplők egyszerűen fogták magukat, és lenyúlták a rettegett diszkókirály ötletét, de még lényegében az egyesületének a nevét is?

Az EKBSZ több akkori tagjával beszéltünk (a téma érzékenysége miatt egyikük sem akarta vállalni a nevét), és mindegyikőjük úgy emlékezett, hogy nem ők nyúlták le Vizoviczki ötletét, hanem pont fordítva. A sorrendiségből fakadó ellentmondást az EKBSZ-esek azzal oldják fel, hogy a West Balkán utáni partiszervezők közötti pusmogás Vizoviczki fülébe jutott, aki "gyorsan telekürtölte a médiát, mintha a saját ötlete lenne, hogy a többieknek ne maradjon más lehetősége, mint beállni mögé" - találgatta a diszkókirály motivációit az EKBSZ egyik ötletgazdája.

Vizoviczki tartogatott még csavart a történetben, mert az EKBSZ megalakulása előtti napokban egy közvetítőn keresztül megkereste a formálódó egyesület vezetőit,

és jelezte, hogy szívesen beszállna hozzájuk, méghozzá úgy, hogy ő lesz a szervezet elnöke.

A visszaemlékezések szerint erre lényegében rögtön nemet mondtak az EKBSZ képviselői, mert egyértelmű volt számukra, hogy ha Vizoviczki lesz a szervezet elnöke, akkor mindenki ki fog szállni az egyesületből. Tagként viszont befogadták volna a diszkókirályt, az elnöki pozíciót azonban több szempontból is problémásnak találták.

Ennyi embert nem lehet megfenyegetni

A háttérbeszélgetéseken legtöbbször elhangzott érv az volt Vizoviczki ellen, hogy nem volt elfogadott tagja a klubtulajok informális közösségének. Bár sokan korrekt tárgyalópartnernek írták le, "aki ha mondott valamit, ahhoz tartotta magát", de az ellenségeivel, riválisaival szemben alkalmazott módszerei sokakban visszatetszést váltottak ki.

Az EKBSZ-ben azért sem akarták, hogy Vizoviczki képviselje a szakmát, mert

fogalmunk sem volt arról, hogy Vizónak milyen egyéb érdekei vannak

- mondta a diszkókirály egy régi ismerőse, aki szerint Vizoviczki inkább csak PR-fogásként tekintett az egyesületre, amivel legitimálhatja magát a nyilvánosság előtt. Szintén a régi, nagy piaci szereplő feltételezése, hogy a diszkómogul így akart közel kerülni kormánypárti politikusokhoz, "akik egy szakmai szervezet élén kénytelenek lettek volna szóba állni vele, de anélkül nem tették volna". Ugyanez a nagy szereplő azzal támasztotta alá a PR-akcióról szóló elméletét, hogy

Vizónak nem annyira számított, hogy milyen szabályozás jön, mert a politikai-hatósági-rendőrségi kapcsolatain keresztül el tudta volna intézni, hogy az új, szigorúbb szabályokat ne ellenőrizzék a klubjaiban.

Ezt az elméletet támogatja, hogy az EKBSZ-esek szerint nem jöttek fenyegetések és üzengetések azok után, hogy visszautasították a diszkókirály visszautasíthatatlannak tűnő ajánlatát, azaz Vizoviczkinek annyira nem volt annyira fontos az egyesület, hogy háborúzzon érte.

Egy másik egyesületi tag viszont úgy látja, hogy a vállalkozó nagyon akarta volna az elnökséget, de "túl sokan lettek az egyesületben, nemcsak diszkósok, hanem biztonságtechnikai szakemberek, gyermekvédelmisek, katasztrófavédelmisek", akik nem szerették volna Vizoviczkit az egyesület élére,

ennyi embert pedig nem lehet erővel meggyőzni, pláne nem egy demokratikusan működő szervezetben.

Az egyik vezető EKBSZ-es szerint éppen az egyesület nagysága miatt nem féltek Vizoviczkitől, meg "azért sem féltünk, mert a Vizoviczki-féléket a félelem teszi naggyá" - mondta.

Az EKBSZ-esek szerint Vizoviczki nem próbálkozott többször náluk, elsőre is felmérte, hogy itt neki nem osztottak lapot. Érdekesség, hogy más vonalon azért tett lépéseket: éppen az óvodában megismert Fidesz-alelnök, Kubatov Gábor nyilatkozta nemrég, hogy a West Balkán-tragédia után egyeztetett Vizoviczkivel a fiatalok biztonságos szórakozásáról. Azt már nem árulta el a politikus, hogy mire jutottak az üzletemberrel.

Vizoviczki: én voltam a világ első számú partiszervezője, mielőtt karaktergyilkosság áldozata lettem

Cikkünk állításaival kapcsolatban megkerestük Vizoviczki Lászlót is, aki az ügyvédjén keresztül levélben válaszolt a feltett kérdéseinkre. Azt írta, hogy a 2011. január 19-én létrehozott Biztonságos Szórakozásért Egyesület tagjai által üzemeltetett helyek lefedték a budapesti és debreceni szórakozók létszámának több mint felét, "ami önálló képviseletet érdemelt volna, de rövid időn belül kiderült, hogy nincs értelme a tevékenységnek, ezért átengedtük az érdekképviseletet a másik egyesületnek."

Azt írta, hogy az általa létrehozott egyesület "soha semmilyen hivatalos szervezettel nem tárgyalt", és az EKBSZ-szel sem volt kapcsolata. Ezután kérdésre válaszolva Vizoviczki megerősítette, hogy valóban bejelentkezett az EKBSZ vezetői pozíciójára. 

Rendezvényeim több vendéget fogadtak, mint az összes többi rendezvény együttvéve, így természetes, hogy ezzel arányos vezetői szintet kértem

- írta, majd úgy folytatta, hogy mivel elvetették az ajánlatát, "az egyetlen 10 perces telefonbeszélgetésen kívül semmilyen további kapcsolat nem volt az EKBSZ-szel".

Vizoviczki szerint Kubatov azért tarthatta fontosnak, hogy tárgyaljon vele a West Balkán után, mert ő volt a "a legnagyobb létszámot fogadó rendezvénylebonyolító szakember". 

"Az óriási mértékű karaktergyilkosságom 4 éve után néhány tájékozatlan, félrevezetett ember ma már furcsának akarja tartani a velem történt találkozót, pedig abban az időben az még teljesen természetes volt, hiszen akkor egy 51 éves, nagycsaládos, büntetlen előéletű, legális, nyílt nagyvállalkozói életet élő szakemberként fogadott, aki évente 10 Sziget Fesztiválnak megfelelő létszámot látott vendégül és a világ első számú klub rendezvénytartója volt."

Vizoviczki szerint a találkozója Kubatovval csupán egy tömör szakmai tájékoztatás volt a részéről 

amit Kubatov Gábor meghallgatott, de ahhoz nem fűzött semmilyen észrevételt és semmilyen eredmény vagy döntés nem született.

Megkérdeztük Vizoviczkitől azt is, hogy szerinte ma megoldódott-e már a fiatalok biztonságos szórakozása, de ő már nem foglalkozik ilyesmivel: "A 2012. májusi letartóztatásomat követően nincs tudomásom a rendezvényvilágról és annak jogi szabályozásáról" - írta. 

A kormányt nem érdekelte, hogy mit akarnak a diszkósok 

Hiába pattintotta le magáról Vizoviczkit az EKBSZ, nélküle sem tudtak eredményesebben lobbizni a kormánynál, pedig időközben olyan komoly szereplők is csatlakoztak hozzájuk, mint a Sziget csoport. 

Az EKBSZ egyszer egyeztetett a kormánnyal, de a Tállai András, majd pedig a Navracsics-Pintér miniszterek által jegyzett, tömegrendezvények szabályait módosító javaslattervekről már meg sem kérdezték őket. 

Amikor elfogadták a kormányhatározatot, egymásra néztünk és elhalt a dolog

- mesélte az egyik korábbi egyesületi tag arról a márciusi napról, amikor Orbán Viktor aláírta a zenés, táncos rendezvények működésének biztonságosabbá tételéről szóló kormányrendeletet. "Ezzel gyakorlatilag szabályba iktatták, hogy nyáron is essen a hó" - mesélte a rendezvényszervező piac egyik legnagyobb szereplője a partiszervezés új szabályainak betarthatatlanságáról.

A márciusban elfogadott kormányhatározat végül nem tartotta magát sokáig, a szabályok egy részét pár hónappal később enyhítették. A módosítások azonban több EKBSZ-es szerint csak a "nagy politikai potenciállal rendelkező fesztivállobbinak kedveztek", de igazán ők sem jártak jól.

A partiszervezéssel foglalkozó legnagyobb szereplők szerint a 2011-ben elfogadott határozat óta összességében nem lettek biztonságosabbak a tömegrendezvények, mint ahogy a West Balkán idején sem az enyhe szabályozás, hanem annak be nem tartása volt gond, ez pedig a város több kerületében azóta is probléma. Azt azért többen hozzátették, hogy a West Balkán óta nem nyílt Budapesten háromszáz fő feletti bulik megtartására alkalmas klub, tehát semmiképp sem nevezhető eredménytelennek az Orbán által aláírt kormányhatározat. 

(Címlap és borítókép illusztráció: szarvas / Index)

Rovatok