Index Vakbarát Hírportál

Hétfőn a parlament ad egy pofont a semminek

2016. augusztus 19., péntek 15:34

A Jobbik megszüntetné a választási eljárás diszkriminatív szabályát, ami a határon túli magyaroknak lehetővé teszi a levélben szavazást, az állandó magyarországi lakhellyel rendelkező külföldön élőknek nem. A házbizottság ezért csütörtökön rendkívüli ülést hívott össze hétfőre.

Aminek persze kvázi előbb vége lesz, mint hogy elkezdődne, mivel a Ház nem lesz határozatképes, ezért nem fogják tudni megszavazni a napirendet. A Fidesz-KDNP-nek ugyanis esze ágában nincs támogatni a saját maga által kialakított választási szabályozás ellenzéki reformját, így a kormánypárti képviselők nem fogják megszakítani nyári szabadságukat.

Csütörtökön a Jobbik képviselői, Dúró Dóra és Szávay István a törvény igazságtalanságát hangsúlyozták, és hogy a mostani szabályozás a magyarországi lakcím megszüntetésére ösztönzi a szavazópolgárokat. A Fidesz frakcióvezetője, Kósa Lajos viszont arról beszélt, hogy az "ellenzék" valójában a kvótanépszavazást akarja ellehetetleníteni, mert október másodikáig nem lehetne regisztrálni a külföldön dolgozókat. Ennek megfelelően közölte, hogy a határozathozatalkor egyetlen kormánypárti képviselő lesz csak jelen.

A kormánypártok taktikája annyiban kicsit megmosolyogtató, hogy az októberi népszavazás kampányában a távolmaradásra buzdító ellenzéki pártok bojkottfelhívását antidemokratikusnak tartják, ám azt természetesnek tekintik, amikor a törvényhozás fizetett tagjai bojkottálnak egy határozathozatalt.

Rovatok