Index Vakbarát Hírportál

Szexre kényszerített gyerekek miatt nyomoznak a nevelőotthonban

2016. szeptember 9., péntek 17:54

Kiskorú veszélyeztetése bűntett gyanúja miatt nyomozás indult pénteken ismeretlen tettes ellen annak a cikknek a nyomán, amely szerint egy budapesti nevelőotthonban néhány nevelő 9-15 éves lányokat kényszerített szexre. 

A Bors írt először az ügyről, amely nyomán az Emberi Erőforrások Minisztériuma is vizsgálatot indított.

A lap szerint a gyerekeket zsebpénzért, játékért, édességért kényszerítik szexre az elvileg rájuk vigyázó alkalmazottak.

Az otthont jogvédők és hozzátartozók akarják leleplezni. 15 áldozat volt hajlandó vallomást tenni a visszaélésekről, ezek alapján rendőrségi feljelentés is született. A Bors állítása szerint minden bizonyíték, beleértve a vádlottak neveit is, a birtokukban van.

A lapnak a jogvédők azt állították, hogy a visszaélések ma is állandóak, néhány hete például egyetlen nap alatt öt gyerek került kórházba, mert begyógyszerezték magukat, egyikük pedig felvágta az ereit, hogy így meneküljenek el az otthonból.

A BRFK-hoz júliusban jutott el egy e-mail, amely szerint egy budapesti intézetben a lányokat rendszeresen zaklatják és az emberi jogokat lábbal tiporják. A levél írója egy nappal később személyesen is bejelentést tett a józsefvárosi rendőrkapitányságon. A bejelentő az intézetben lakó barátnőjétől értesült arról, hogy esetenként szexuális kapcsolat létesült a nevelők és a bentlakók között – írta a Police.hu.

A rendőrök kihallgatták a lányt, ám akkor nem adott olyan információt, amely igazolná, hogy sérelmére bűncselekményt követtek volna el.

Hat héttel később érkezett újabb bejelentés a rendőrségre. Ebben olyan internetes beszélgetések voltak, amelyek erősen korrektúrázottak, helyenként hiányosak és töröltek, illetve az üzenetváltásokat nem teljes terjedelmében tartalmazták. A beszélgetésekből arra lehetett következtetni, hogy azok egy részét volt gyermekotthonos személyek, vagy azok ismerősei írták. A fentiekkel összefüggésben 2016. szeptember 2-án a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Fővárosi Kirendeltsége részéről is bejelentés érkezett, amely alapján a BRFK feljelentés kiegészítést rendelt el.

A feljelentés kiegészítés során beszerzett adatok alapján a Budapesti Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Főosztálya a történeti tényállás feltárása érdekében büntetőeljárást indított.

Rovatok