Index Vakbarát Hírportál

Mi olyan súlyos a magyarnak, mint az alacsony bére?

2016. szeptember 13., kedd 10:57

Hát a migránsok. Sokkal kevésbé érdekelnek minket a korrupt politikusok, mint az egészségügy siralmas helyzete, az alacsony bérek, meg a migránsok. Ez utóbbi három a magyarok szerint a legsúlyosabb probléma az országban, legalábbis ez derült ki az Index megrendelésére a Závecz Research által végzett országos reprezentatív közvélemény-kutatásból.

Hemzsegő kukacok a győri kórház zuhanyzójában, 50 milliárdos tartozást felhalmozó kórházak, egy egész városnyi magyar ember, aki műtétre vár: nem csoda, hogy kilenc lehetséges hazai probléma közül a magyarok az egészségügy helyzetét tartják a legsúlyosabbnak. A válaszadók által legelsőként említett problémák láthatóak ezen a grafikonon:

 

Az egészségügy helyzetének említése kimagaslik a többi probléma közül, és minél fiatalabb a válaszoló, annál valószínűbb, hogy ezt említi elsőként. A községben élők viszont sokkal kevésbé érzékelik a rossz egészségügyi helyzetet, mint a városban lakók. 

A migráns az egyik legsúlyosabb probléma?

Mit tudunk, honnan és mennyire?

A felmérés 1000 fős reprezentatív mintán, telefonos megkérdezéssel készült, a maximális hibanagyság +/-3 százalékos. Az Indexen a jövőben rendszeresen várhatók saját közvélemény-kutatások a Závecz Research jóvoltából.

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal adatai szerint 2016 első félévében összesen 219 ezer hivatalos papírokkal rendelkező bevándorló élt az országban. Ez a létszám a teljes lakosság mindössze 2,2 százalékát teszi ki, tehát egyáltalán nem nevezhető tömegesnek azoknak a száma, akik végérvényesen Magyarországra szeretnének jönni. A migránshullámmal érkező külföldiek egy része marad, legnagyobb részük viszont csak áthaladásra használja hazánkat, és Nyugat-Európába megy tovább. A menedékkérők száma is folyamatosan csökken, 2016 első hat hónapjában mindössze 22 491 menedékkérő volt, harmadannyi, mint az előző év hasonló időszakában.

Az eleve is alapvetően előítéletes magyar társadalomban úgy tűnik, értő fülekre talált a kormány erőteljes kampánya, aminek során a migránsokkal (összemosva bevándorlót, menedékkérőt) érkező potenciális veszélyekre buzgón igyekszik felhívni a figyelmet. A felmérés szerint az emberek 41 százaléka tart attól, hogy egy éven belül Magyarországon terrorcselekmény történik. Főként a nők és a kevésbé iskolázott magyarok félnek ettől.

 

A Fidesz-szavazók és az idősebbek látják a migránsokat igazán nagy bajnak. „A problémarangsorban az életkor emelkedésével egyre több említést kapnak a migránsok. A 20-as éveikben járók körében senki nem nevezte meg őket a legnagyobb gondként, a 60 felettiek körében viszont 22% az arányuk. A 60 felettiek az egészségügy után ezt tartják a legnagyobb horderejű problémának hazánkban, és az ötvenesek körében is ez tapasztalható” – mondta Závecz Tibor, a Závecz Research kutatóintézet vezetője. 

Alternatív univerzumok Magyarországon

Ha megvizsgáljuk, hogy a különböző pártok szimpatizánsai melyik problémákat tartják a legsúlyosabbnak, úgy tűnik, mintha teljesen másik valóságokban élnének. Az alábbi ábrán a különböző párthívek által a három legsúlyosabb problémának látott jelenség szerepel.

A Fidesz-szavazóknál kiemelkedő problémát jelentenek a migránsok, a Jobbik- és MSZP-szavazóknál az egészségügy helyzete, a DK-soknak és az egyéb pártok szavazóinak pedig a korrupt politikusok jelennek meg elsőként. A migránsok az top 3 legsúlyosabb problémák között csak a Fidesz- és Jobbik-szavazóknál bukkannak fel.

És ha valaki éppen azon töpreng, hogy új pártot alapít, akkor érdemes lenne az egészségügy megreformálását, a bérek rendezését és a korrupció megszüntetését célul kitűznie a kampányában. A párt nélkülieknél ezekkel a témákkal lehetne tarolni.

Rovatok