Index Vakbarát Hírportál

Senki sem hibázott a hortobágyi tűzszerésztragédiában

2016. szeptember 14., szerda 15:21

Július elsején négy tűzszerész meghalt, egy pedig megsérült, amikor az egykori hortobágyi bombázó lőtéren robbanás történt aknamentesítés közben.

A Magyar Honvédség azóta vizsgálta a robbanás körülményeit, az eredményekről pedig egy szerda délután tartott sajtótájékoztatón számolt be Simicskó István honvédelmi miniszter és Benkő Tibor vezérkari főnök.

El akarták szállítani

A sajtótájékoztató előtt néhány órával a Magyar Időknek már szivárogtatott valaki, így már a kezdés előtt lehetett tudni annyit, hogy a vizsgálat részben a tűzszerészeket teszi felelőssé a történtek miatt. A beszámoló szerint a volt kísérleti lőtér robbanóanyag-mentesítésén dolgozó tűzszerészek egy különleges bombát találtak, melyet szerettek volna elszállítani, hogy részletesebben is megvizsgálhassák. A szállítás előkészítése közben történt egy olyan végzetes hiba, írta a lap, amely négy ember életébe került.

A sajtótájékoztatón elhangzottak ezt a hírt nem igazolták. Az derült ki, hogy a vizsgálatok eredményeit úgy lehet röviden összegezni,

hogy semmilyen mulasztást, vétséget vagy hiányosságot nem találtak, a katonák hősi halált haltak, úgy, hogy a szabályokat betartották.

A honvédelmi miniszter a találgatások lezárását kérte az újságíróktól és a közvéleménytől, amikor a független vizsgálat alapján tévesnek minősített minden, a feltárt eredménytől független vélekedést.

A vezérkari főnök röviden felidézte az eseményeket. A robbanás előtt a tűzszerész raj 2 darab 250 kilogrammos bombát talált, megállapították a bombák típusát és fajtáját (OF AB 250-es szovjet bombák voltak). Megkezdték az elméleti felkészítést, majd másnap kezdték meg a hatástalanítást. Kiszerelték a gyújtót és minden más, a hatástalanításhoz szükséges eszközt. A szállításkor már hatástalanították a bombát. A központi gyűjtőhelyen megkezdték a megsemmisítéshez szükséges munkákat, kiszerelték a további alkatrészeket, majd a munka végeztével összepakoltak, és a közelben várták az ebédet.

Az életben maradt szemtanú hirtelen kisebb pukkanást hallott, majd füstcsíkot látott, és közvetlenül utána jött a robbanás.

A két, egymástól független vizsgálat egyike sem állapított meg szabálytalanságot a tűzszerészek munkájában. Végzettségük a feladatnak megfelelő volt, a bomba tulajdonságairól tájékozódtak. A hatástalanítás előtt a járőrparancsnok helyesen határozta meg a bomba típusát és a hatástalanítás módszerét is. Az előkészítés és a végrehajtás során nem volt semmilyen szabálytalanság. A robbanáskor a bomba nem tartalmazta a gyújtószerkezetet, a közvetlen ok

a robbanóanyag elöregedése, érzékenységének megnövekedése volt.

A TNT és a hexogén összetételű robbanóanyag jelentette a problémát, a hexogén kívülről nem látható kristályosodási folyamata okozhatta a robbanást. A tűzszerészeknek mostantól erre még a korábbinál is jobban oda kell figyelniük, ez egyértelmű tanulság.

Arra a kérdésre, hogy mennyire volt bevett szokás, hogy a katonák a bomba mellett várják az ebédet, a vezérkari főnök érezhetően feszülten válaszolta, hogy a katonák 5-6 méterre voltak a tudtuk szerint hatástalanított bombától, pont úgy, ahogy egy városban talált bombát bepakolnak egy autóba. A sérült szerint annyi esélye volt a robbanásnak, mint annak, hogy ha felrobban, ő életben marad – semmi. A honvédelmi miniszter szerint amit ember megtehetett, azt ebben az esetben megtettek. A legveszélyesebb munkát elvégezték, mégis megtörtént a tragédia.

A vizsgálat során azt is megnézték, bárki mást terhel-e felelősség, de mulasztást nem tudtak megállapítani.

Tanulságok

Mivel közel sem ez az első, tűzszerészeket érintő tragédia, még júliusban próbáltuk elkérni a Honvédelmi Minisztériumtól a korábbi esetekkel kapcsolatos vizsgálati anyagok eredményeit, illetve azokat a dokumentumokat, melyek az akkor levont tanulságokat tartalmazzák. Az akkor levélben kapott válasz így szólt:

A súlyos honvédelmi balesetek hatósági kivizsgálásával kapcsolatos minden adat és irat a közigazgatási hatósági eljárásokra vonatkozó szabályok szerint kerül kezelésre, figyelemmel az Mvt. munkavédelmi hatósági eljárással kapcsolatos, sajátos adatkezelési szabályaira is. E szabályok alapján a hatósági eljárásban kezelt adatokat az eljárás jogerős befejezésétől számított két év elteltével törlésre kerülnek. Az utolsó belföldön bekövetkezett, halálos sérüléssel járó tűzszerész baleset 2006. októberében történt, így e baleset kivizsgálása során keletkezett iratok, adatok megküldésére nincs lehetőség.

Simicskó István a sajtótájékoztatón viszont elmondta, hogy az adott térségben szigorúbb szabályok szerint fog folytatódni munka, bár a tűzszerészek szerint már így is szigorú szabályok betartásával dolgoznak. A miniszter szerint a tűzszerészek munkája pont ezért nehéz és veszélyes: folyamatosan éles bevetésen vesznek részt, miközben mások életét védik. A tűzszerészek ugyanakkor a legjobban felszerelt egységek közé tartoznak, még a NATO-részvétel idején megtörtént a felszerelésük modernizálása.

A mentesítési munkálatok a szigorítások bevezetése után folynak tovább a hortobágyi helyszínen. A vezérkari főnök szerint még a héten meghatározzák az új biztonsági rendszabályokat, hogy aztán két hét múlva már azok szerint folyhasson tovább a munka. A terület mentesítési munkálatainak felfüggesztése nem a Magyar Honvédség megítélése alapján történhet meg. A honvédelmi miniszter szerint is arról van szó, hogy ha valahol bomba van, akkor azt hatástalanítani kell. A honvédséget szerződési kötelezettség köti a munka elméleti folytatásához, tudomása szerint EU-s támogatás is érkezik, ráadásul a munka a Hortobágyi Nemzeti Park biztonságossá tételéért folyik.

Garanciát nehéz adni arra, hogy máskor nem történik hasonló eset, Benkő szerint a tűzszerészek az elmúlt 70 év alatt 300 embert veszítettek el, így a szabályok folyamatos szigorítása és átvizsgálásán túl nem tudnak garanciát adni.

A tűzszerészek túlterheltségét is vizsgálták, korábbi hírek szerint ugyanis lehetséges volt, hogy a túlhajszoltság vezetett a robbanáshoz. A vezérkari főnök szerint pontos kimutatások bebizonyítják, hogy ilyesmiről nem volt szó, a napi 12 órás szolgálatba a kiutazás, az ebéd és a visszaút is beletartozott, a vizsgálat alapján folyamatos igénybevétel volt, de kiugró terhelés nem. A tűzszerészek nagyon pontosan vezetik ezt a kimutatást, mert a fizetésüket is ez alapján kapják.

A biztosítónál sokkal többet fizetnek

Simicskó elmondta: egy új miniszteri rendeletet alkottak, melyben a honvédség teljes kártérítési kötelezettséget vállal a sérültek és a halottak iránt. Az azonnali hősi halottá nyilvánítás és a posztumusz előléptetés mellett  a minisztérium a biztosítókhoz képest jóval nagyobb összeget fizetett a családoknak, illetve megtérítette a temetés költségeit. A honvédség szakemberei folyamatos kapcsolatban állnak a családtagokkal, és odafigyelnek, hogy a felmerülő problémákat minél hamarabb megoldják.

A sérült rehabilitációja is folyik, természetesen ő is folyamatos figyelmet és segítséget kap, mert az ő helyzete sem könnyű, mondta a miniszter.

Az árván maradt gyerekek hosszú távú figyelmet és támogatást kapnak. Ösztöndíjrendszert alakítottak ki, az iskolázást is segítik, az elhelyezkedésben és a lakhatásban is próbálnak majd segíteni.

Rovatok