Index Vakbarát Hírportál

Nagy a baj a Budapest-Belgrád-vasútvonallal, akár kötelezettségszegési eljárás is indulhat

2016. szeptember 15., csütörtök 07:07 | négy éve frissítve

Korrupció gyanúja miatt májusban az Európai Bizottság elindította a kötelezettségszegési eljárás előkészületeit a Budapest–Belgrád-vasútvonal kínai fejlesztésével összefüggésben – tudta meg a Magyar Nemzet.

A részletekről eddig semmi nem szivárgott ki, a Magyar Nemzet azonban megszerezte a magyar kormány és a bizottság közötti kommunikációról készült, nem nyilvános jelentést. Ebből kiderül, hogy Brüsszel korrupciót sejt a vasúti beruházás mögött. A gyanúra a tendereztetés hiánya ad okot, illetve az, hogy nem tisztázott, milyen szerepe van a MÁV-nak a kivitelezést vállaló konzorciumban. Az unió ezért május 26-án elkezdte a kötelezettségszegési eljárás első, úgynevezett pilot fázisát. Ebben a fázisban a felek megpróbálják tárgyalások alapján tisztázni a felvetődött kérdéseket. Ha ez nem sikerül, akkor Brüsszel elindítja a tényleges kötelezettségszegési eljárást.

Az 550 milliárd forintosra becsült beruházás megtérülése szakértők szerint erősen vitatható, ráadásul a kormány tíz évre titkosította a projektről készült megvalósíthatósági tanulmányt. Gondok lehetnek a finanszírozási modellel is - írja a lap. 

Rovatok