Index Vakbarát Hírportál

Sokkal súlyosabb az MTVA lehallgatásai botránya: nemzetbiztonságilag védett objektumot poloskáztak be

2016. szeptember 22., csütörtök 06:38

Idén márciusban írta meg az Index, hogy lehallgatóberendezést találtak Vaszily Miklós, az MTVA vezérigazgatójának tárgyalójában. A berendezés teljesen véletlenül került elő: egy beázás utáni javításnál a szerelők levették a kábelcsatorna fedelét, ekkor esett ki egy mikrofon.

A mikrofonkábelek az MTVA-vezér helyetteseinek szobáihoz vezettek, ahol a Nemzeti Nyomozóiroda helyszínelői megtalálták a fotó készítésére is alkalmas rögzítőberendezéseket. A tiltott adatszerzés gyanúja miatt indított nyomozásban a 444.hu cikke szerint a két érintett helyettest, Vas Imre üzemeltetési igazgatót és Enyedi Csaba adminisztrációs igazgatót gyanúsítottként hallgatták ki, ők maguk pedig az ügy miatt felmentésüket kérték az MTVA-tól. 

Mindenki védte az MTVA-t, mégis bepoloskázták

A 168 óra pedig a nyomozati anyagra hivatkozva azt írta, a helyszíneléskor Vas Imre zavarodottan azt válaszolta a rendőrök kérdésére, hogy 

az eszközök telepítése „magasabb célokat szolgált".

Vas állítólagos magyarázata csak még tovább súlyosbítja azt a tényt, amire rendészeti forrásaink hívták fel a figyelmünket: az MTVA nemzetbiztonságilag is védett intézménynek számít. Tehát a lehallgatóberendezések telepítői nem csupán bűncselekményt követtek el, de a közmédia nemzetbiztonsági védelmét ellátó állami szerveit is kijátszották. A nyomozás során ezért azt is tisztázni kell, felmerülhet-e a kémkedés gyanúja. A másik oldalon pedig a védelmet ellátó szervek felelőssége is nyilvánvaló, hiszen kérdéses, milyen színvonalon látták el törvényileg előírt kötelességüket.

Az MTVA sajtóosztálya az Indexnek megerősítette: a nemzetbiztonsági védelem alá eső szervek és létesítmények körét meghatározó 2009/2015. (XII. 29.) Kormányhatározat alapján az MTVA teljes szervezete védelem alá esik, így minden objektuma védett objektumnak minősül. „Az összes rendvédelmi szervnek – törvényi felhatalmazás alapján – van feladata a védelemben (BM valamennyi szerve, HM szervei)" – írták kérdésünkre. Külön megkérdeztük azt is, van-e feladata a polgári kémelhárításnak, azaz az Alkotmányvédelmi Hivatalnak (AH) a közmédia objektumainak védelmében. Az MTVA sajtóosztálya ezt is megerősítette:

válaszunk igen. Törvényi felhatalmazás alapján, a törvényben meghatározottaknak megfelelően az AH-nak törvényileg nevesített felhatalmazása van az MTVA objektumvédelmében.

Hallgat a Belügyminisztérium a felelősökről

Ezt követően a Belügyminisztériumhoz fordultunk kérdéseinkkel, hogy megtudjuk, ki hibázott, indult-e belső vizsgálat, és felelősségre vontak-e valakit azért, mert az MTVA első számú vezetőjét és az MTVA épületeit a minisztérium felügyelete alá tartozó szervek nem tudták megvédeni a jól szervezettnek tűnő, külső lehallgatástól. A Belügyminisztériumnak szeptember 15-én küldtük el a kérdéseinket, azóta nem érkezett rá semmiféle reakció, ahogy a szeptember 21-én elküldött sürgető levelünkre sem. A válaszukat továbbra is várjuk, addig csak a kérdéseinket tudjuk közölni:

  1. A Belügyminisztérium pontosan mely szerveinek van feladata az MTVA védett objektumainak biztosításában?
  2. Az MTVA védett objektumainak védelme során a BM mely szervének feladata konkrétan annak megakadályozása, hogy az MTVA objektumaiban lehallgatás, illegális lehallgatóberendezés-telepítés, tiltott adatszerzés történjen?
  3. Az MTVA-nál talált lehallgatóberendezés ügye után mely, a BM felügyelete alá tartozó, az MTVA védett objektumainak védelmében részt vevő szerveknél indult belső vizsgálat?
  4. Ezekre a vizsgálatokra ki és mikor adott utasítást, és milyen eredménnyel zárultak?
  5. Sor került-e személyi felelősség megállapítására?
  6. Amennyiben nem került sor belső vizsgálatokra, miért nem látta ezt szükségesnek a BM?
  7. Konkrétan is érdekelne: indult-e belső vizsgálat amiatt, mert az AH nem látta el megfelelően a törvényben meghatározott feladatát?

A fentiek tisztázása már csak azért is aktuális lenne, mert a Belügyminisztérium egy szeptember elején kiadott közleményében azt írta, hogy „Magyarországon mind a nemzetbiztonsági szolgálatok, mind az erre a törvény által feljogosított szervek a magyar törvények és jogszabályok betartásával hibátlanul végzik a tevékenységüket″. 

Rovatok