Index Vakbarát Hírportál

Még nem késő, jelentkezhet bírónak Strasbourgba!

2016. szeptember 22., csütörtök 13:07

Habár nem mindennapi gyakorlat, hogy a magyar kormány egy ügyben meghátrál, csupán kisebb visszhangot kapott néhány héttel ezelőtt a strasbourgi bíróság magyar tagjának jelölése. 2017 januárjában lejár Sajó András mandátuma az Emberi Jogok Európai Bíróságán, és a helyére addig ki kell választani az új tagot.

A szabályok szerint az új tagot az Európa Tanács választja ki a magyar kormány által átadott háromfős listából. Ám az is előírás, hogy a három pályázót nyilvános, átlátható körülmények között kell kiválasztani. Ennek ellenére a magyar kormány titokban kiválasztotta és bejelentette augusztus végén a jelöltjeit: Füzi-Rozsnyai Krisztinát, Schanda Balázst és Tallódi Zoltánt.

Több civil szervezet is tiltakozott a szabálytalannak tűnő eljárás ellen, a kormány pedig váratlanul meghátrált, visszavonta a jelölést, és múlt héten, szeptember 13-án pályázatot írt ki az Igazságügyi Minisztérium. A pályázat benyújtására két hét van, jövő kedden le is jár, majd a minisztérium közleménye szerint "egy szakmai bizottság választja ki a jelölteket a pályázatok elbírálását követően". 

A pályázat határideje és bírálata miatt azonban továbbra is aggódik 14 civil szervezet, amely nyílt levelet írt Trócsányi László miniszternek. A például az Amnesty International Magyarország, a Magyar Helsinki Bizottság, a TASZ és a Transparency International Magyarország által aláírt levélben több dolgot is kérnek a minisztertől:

Ez utóbbit a civilek is segíteni szeretnék ezért létrehoztak egy honlapot (http://emberijogibiro.hu/), ahol folyamatosan lehet követni, kik pályáztak, és azoknak a pályázatait is feltöltik, akik elküldik azt a civileknek. Kérdés, a kormány meghátrál-e újra, és meghosszabbítja a határidőt, illetve a nyilvánossá teszi-e a kiválasztás módját.

Az Igazságügyi Minisztérium azt írta erről az Indexnek, hogy "a pályáztatásnak csak a későbbi szakaszában ad részletesebb felvilágosítást mind a pályázók, mind a bírálók, mind pedig a szempontrendszer ügyében".

Rovatok