Index Vakbarát Hírportál

Gyurcsányék a Himnusszal kergették őrületbe a Romantikus Erőszakot

2016. október 1., szombat 18:20

A Parlament épülete köré vont élőlánccal tüntettek a DK-sok a kvótanépszavazás ellen szombat délután. Az eseményen apróbb balhé is volt, ugyanis a rendőrség engedélyezte, hogy ezzel egy időben a Romantikus Erőszak nevű zenekar adjon koncertet a Kossuth téren. A DK-sok olyan választ találtak, ami láthatóan kiborította a zenekart és híveit.

Nem, egy DK-s kormány- és népszavazásellenes tüntetés nem egyszerűen abból áll, hogy egy színpad előtt sokan összegyűlnek, ahol aztán a szónokok mind elmondják, miért nem szabad szavazni. Gyurcsány Ferencék ennél színesebben szeretnek tüntetni.

Szombat délután például élőláncot fontak a Parlament köré, és még néhány DK-s politikus is (név szerint Gy. Németh Erzsébet) magyar, illetve EU-s matricát nyomott az arcára, hogy egyértelmű legyen az üzenet és a hovatartozás. Erre azért is szükség volt, mert a Kossuth téren eközben ellentüntetés készülődött.

Pontosabban a Romantikus Erőszak nevű nemzeti rockzenekar hívta koncertre híveit. Vagyis minden adott volt ahhoz, hogy a zenekar jellemzően jobboldali vagy szélsőjobboldali hívei, illetve a DK-sok jól összebalhézzanak. A balhé nem is maradt el.

A mostani kvótakampány egyik legszürreálisabb jelenetsora az volt, amikor Romantikus Erőszakéknál rázendítettek a téren, mire a DK-sok egy bazi nagy hangfalból elkezdték játszani a Himnuszt. Majd a Szózatot. Majd megint a Himnuszt. És így tovább, egyre hangosabban. Ez persze elnyomta Erőszakéknál a dalokat, ez pedig egyre jobban bőszítette őket. Egy hölgy abba is hagyta az éneklést, és szándékosan vagy véletlenül a mikrofonba mondta:

ettől a kurva Himnusztól azért nehéz énekelni.

A konferanszié felháborodva kiáltotta ezután, hogy a DK-sok a Himnusszal "provokációkat követnek el", és ezért vagy nem ezért, de polgárháború lesz az országban. Amúgy meg most "verbális polgárháború" zajlik.

"Orbán és Vona kopaszai"

De vissza a DK élőláncához. A Parlament túloldalán, tehát a Dunához közeli részen sajtótájékoztatót készítettek elő, és táblákat pakoltak a következő feliratokkal: "Kubatov kopaszai balra! Demokraták jobbra!", illetve "Fidesz-Jobbik balra! Európai Magyarország jobbra!".

Molnár Csaba DK-alelnök adta meg a megfejtést: szerinte az "ellentüntetést", vagyis a Romantikus Erőszak-koncertet, "Orbán és Vona kopaszai" szervezik, és a táblák azért kellettek, hogy ne keveredjen össze a két tábor.

Molnár azt is elmondta, hogy 5 ezer matricát osztottak szét az arcokra, és mivel sok emberen nincsen matrica, a rendezvényen lehetnek akár 10 ezren is. A valósághoz közelebb áll azért, hogy pár ezren lehettek.

Gyurcsány angolul is odamondott

A sajtótájékoztatóra Gyurcsány Ferenc is befutott, aki ezúttal kétszer is előadta ugyanazt - egyszer magyarul, egyszer pedig angolul a külföldi újságírók kedvéért. A beszéd a magyar újságíróknak sok újdonságot nem tartalmazott: "agresszív állami propaganda zajlik", "a népszavazás nem a menekültekről szól, Orbán Magyarország humanista mivoltát akarja megkérdőjelezni", "azért a bojkott, mert nem veszünk részt ebben az alkotmányellenes, tisztességtelen, emberietlen kampányban", "a népszavazás el fog bukni".

Gyurcsány szerint ugyanis vasárnap a távol maradók lesznek többen, akiktől azt kérte, mutassák meg, hogy létezik egy demokratikus, emberi Magyarország, ahol nem az a kérdés, Illyésre utalva, "hogy honnan jössz, ecsém, hanem, hogy hová mész".

Angolul viszont ugyanazokat a gyurcsányi szólamokat, majd a magyar közéletben kevésbé járta külföldiek kérdéseit hallgatni már-már szórakoztató volt. Amikor például Gyurcsány azt kiáltotta:

we will defeat Mr. Orbán

(le fogjuk győzni Orbán urat), egy külföldi újságíró ártatlan szemekkel megkérdezte, hogy mi lesz, ha mégis érvényes a szavazás. Gyurcsány annyit mondott angolul: nem lesz érvényes. És így tovább.

A DK-sok közben körbeérték a Parlamentet, Gyurcsány pedig a sajtó tájékoztatása után feleségével, Dobrev Klárával az oldalán körbement, és egyenként üdvözölte az élő láncszemeket.

Rovatok