Index Vakbarát Hírportál

Orbán nagyszerű eredményről beszélt, és kezdeményezi az alaptörvény módosítását

2016. október 2., vasárnap 21:41 | aznap frissítve

„Tizenhárom évvel azután, hogy egy népszavazáson nagy többséggel az EU-csatlakozásról döntöttünk, nagyszerű eredményt értünk el, mert felülmúltuk a csatlakozásról szóló népszavazás eredményét” – értékelte a kvótanépszavazás első adatait Orbán Viktor miniszterelnök a Fidesz eredményváró központjában, a budapesti Bálnában, ahol a kormánypártok vezetői és szimpatizánsai vastapssal fogadták.

Tizenöt százalékkal többen vettek részt, mint a legutóbbi európai parlamenti választáson.

A fegyver elég erős lesz Brüsszelben

– tette hozzá.

Tízből kilenc ember Magyarország önálló döntési joga mellett szavazott. Büszkék lehetünk arra, hogy az EU első és eddig egyetlen tagállamaként a magyarok véleményt nyilváníthattak a bevándorlás kérdéséről, mondta a kormányfő, majd megismételte a népszavazási kampányban már bevált mondatokat:

Magyarország, gyermekeink és unokáink jövőjéről van szó. Modern kori népvándorlás zajlik.

Orbán szerint a magyarok ma megfontolták Brüsszel javaslatát a bevándorlók szétosztásáról. „Brüsszel vagy Budapest, ez volt a kérdés, és mi úgy döntöttünk, hogy a döntés joga kizárólag Budapestet illeti meg” – mondta, hozzátéve, hogy „ma elindultunk egy úton, ami hosszú lesz, komoly csaták és nehéz ütközetek várnak ránk”.

Két dolgot kell ezért tennie a kormánynak: 

  1. alaptörvény-módosítási javaslatot nyújt be a parlamentnek, mert közjogi döntéssel kell felruháznunk az emberek akaratát;
  2. Brüsszelben is érvényt kell szerezni a népszavazási eredménynek.

„Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!” – a szokásos fordulattal fejezte be néhány perces szónoklatát Orbán Viktor.

A 444.hu szerint a sajtótájékoztatón csak az operatőrök és a technikusok lehettek jelen, az újságírók egy kivetítőről nézhették Orbánt, és így természetesen kérdezni sem tudtak tőle.

Rovatok