Index Vakbarát Hírportál

Öt évig is tarthat, amíg Románia kiadja a Nyíregyházán gyilkoló férfit

2016. október 6., csütörtök 22:23 | aznap frissítve

Ügyvédje szerint akár öt évet is várhat Magyarország arra, hogy Románia kiadja az augusztus végi nyíregyházi lövöldözés gyanúsítottját, írta a Maszol.ro. Az előzetes letartóztatásban lévő férfi ellen ugyanis tiltott fegyverviselés és fegyvercsempészet vádjával indítottak Romániában eljárást. Ezekért a bűncselekményekért legtöbb öt évi börtönbüntetést szabhat ki a román bíróság.

Kolozsvári őrizetbe vételekor ugyanis a rendőrök egy revolvert találtak a férfinél, amelyről azt nyilatkozta, hogy a nyíregyházi piacon vásárolta, és áthozta a magyar-román határon.

Az ügyvéd emlékeztetett a bukaresti legfelsőbb bíróság jogerős döntésére, amely szerint csak a tiltott fegyverviselésért indított romániai büntető eljárás lezárulta után adják át a román hatóságok Magyarországnak a férfit, ahol emberölés miatt vonhatják majd felelősségre.

„Ha felmentő ítélet születik, vagy felfüggesztettet kap, védencemet azonnal átadják Magyarországnak. Letöltendő szabadságvesztés esetén azonban a magyar hatóságoknak meg kell várniuk a büntetés letöltését" – magyarázta az ügyvéd. Azt is hozzátette, hogy ha a férfit Magyarországon is elítélik, a büntetését akkor is Romániában tölti le. Erről döntött ugyanis a bukaresti legfelsőbb bíróság.

A férfi a román hatóságok előtt elismerte a nyíregyházán elkövetett gyilkosságot, most a kolozsvári rendőrség fogdájában tartják előzetes letartóztatásban. A román ügyészség még nem állította össze ellene a vádiratot.

A korábban Magyarországon dolgozó, 54 éves, román állampolgárságú orvost azzal gyanúsítják, hogy augusztus 31-én 15 óra körül Nyíregyházán egy családi házban rálőtt az ott lakó házaspárra. A 40 éves asszony az őt ért lövés következtében a helyszínen életét vesztette, 46 éves férjét életveszélyes sérülései miatt életveszélyes állapotban került kórházba.

Rovatok