Index Vakbarát Hírportál

Hosszú Katinka is megirigyelné a Fidesz előnyét

2016. október 20., csütörtök 15:57

Az október 2-i népszavazást megelőző kampány egyértelmű nyertesei a kormánypártok. Ez derül ki a Závecz Research október 9. és 16. között készített reprezentatív közvélemény-kutatásából.

A biztos pártválasztók körében a Fidesz 49 százalékon áll az ezer fő megkérdezésén alapuló felmérés szerint. Ez az arány szeptemberben 45, augusztusban 43 százalék volt, vagyis két hónap alatt hat százalékponttal erősödtek.

A Jobbik ugyanakkor öt százalékpontot esett augusztus óta, jelenleg 17 százalékon áll. Az MSZP-t a biztos szavazók 14, a DK-t 8, az LMP-t 5 százaléka támogatja. Nem jutna be az Országgyűlésbe az Együtt, a Liberálisok és a Párbeszéd (korábbi nevén PM) sem.

Ha az összes választókorút nézzük, akkor is érzékelhető a Fidesz erősödése, 26-ról 28 százalékra javítottak szeptemberhez képest. Aktivizálódtak a választópolgárok, jelentősen csökkent a pártot választani nem tudók aránya (37% --> 32%).

Nagy a szakadék fideszes és nemfideszes között

A Fidesz híveinek 82 százaléka szerint jó dolgok történnek hazánkban, és csak 11 százalékuk gondolja úgy, hogy tévúton járunk. A Demokratikus Koalíció szimpatizánsai a legelégedetlenebbek, 96 százalékuk negatívan ítéli meg a dolgokat, az MSZP-seknél 90, a jobbikosoknál 86 százalék ez az arány, olvasható a Závecz Research elemzésében.

Rovatok