Index Vakbarát Hírportál

Magyar, büntetlen és vidéki a Teréz körúti robbantó

2016. október 20., csütörtök 11:12

11 órakor kezdődött a Központi Nyomozó Főügyészség, az ORFK és a Terrorelhárítási Központ közös tájékoztatója a Teréz körúti robbantásról. A legmagasabb szinten kezelik az ügyet, a tájékoztatót a szervezetek vezetői tartották: Keresztes Imre főügyész, Papp Károly országos rendőrfőkapitány, illetve Hajdu János, a TEK vezetője.

Keresztes Imre bejelentette, hogy "megalapozott gyanút közöltek" a Teréz körúti robbantás gyanúsítottjával szemben előre kitervelten több ember és hivatalos személy elleni emberölés kísérlete, illetve a robbanóanyaggal való visszaélés bűntette miatt.

A férfi panasszal élt a gyanúsítás és az őrizetbe vétel ellen. Nem tett vallomást, de ez persze majd változhat.

Magyar, nem budapesti, nincs priusza

Az ügynek jelenleg egy gyanúsítottja van, a főügyész tájékoztatása alapján a következőket tudtuk meg a férfiról:

A fiatalember magyar állampolgár, nincs tudomásuk arról, hogy más állampolgársága is lenne, eddig nem szerepelt a bűnügyi nyilvántartásokban, és nem budapesti.

A férfit délután 16 órakor fogták el Keszthelyen, mondta Keresztes. Azt is hozzátette, hogy egy személy követte el a bűncselekményeket, "a helyszínen legalábbis a fiatalember egyedül tevékenykedett".

A beszámítási képesség szakértői vizsgálatára mindenképp sor kerül, de ezt minden ilyen esetben megteszik. A főügyész szerint ezt tisztázni is kell, mert nem akármilyen büntetési tételű bűncselekményről van szó.

A hatóságok tartottak attól, hogy újabb bűncselekményt követhet el a robbantó, és most már látják, hogy a félelmük nem volt alaptalan, mondta a főügyész. Az Index kérdésére, hogy milyen információk alapján jutottak erre, hogy újabb bűncselekmény készül, a főügyész nem kívánt semmilyen további részletet elárulni.

Egyelőre csak a gyanúsított védője és a nyomozás bírója ismerheti meg a bizonyítékokat, a nyomozás nem nyilvános, mondta a főügyész. A főügyész azt sem akarta kommentálni, hogy valóban a gyanúsított anyjától szerzett DNS-minta nyomán bizonyosodtak-e meg a férfi érintettségéről.

Javul a rendőrök állapota

Papp Károly országos rendőrfőkapitány először a sérült rendőrök állapotáról beszélt. Fokozatosan javul az állapotuk, Papp reméli, hogy néhány hónap múlva vissza tudnak állni a rendőri szolgálatba.

A rendőrfőkapitány pozitívan beszélt a különböző szervezetekkel való együttműködésről, és azt mondta, 6 nap megfeszített munka áll mögöttük.

Közel ezer bejelentés érkezett a rendőrség zöldszámára,

minden információt megvizsgáltak, a Nemzeti Nyomozó Iroda ezeknek mind utánajárt, és persze hálásak ezért a rendőrök. Ugyanakkor a tízmillió forintos nyomravezetői díjat nem kell kifizetniük, mert Papp szerint "klasszikus felderítő tevékenység nyomán találtak a gyanúsított nyomára".

A MSZP ezzel kapcsolatban délután közölte, hogy kezdeményezi, hogy ajánlják fel a 10 millió forintos díjat a robbantásban megsérült két rendőrnek, "ezzel is segítve a két súlyosan megsebesült rendőr rehabilitációját. Egyúttal az MSZP köszönetet mond mindazoknak, akik részt vettek a bűncselekmény felderítésében, a kormánytól pedig elvárja a teljes körű tájékoztatást az ügyben" - írta a párt.

Keszthelyen fogták el 16 óra 09 perckor

Hajdu János, a TEK főigazgató először is nyilvánosan gratulált Papp Károlynak, illetve mindenkinek, aki részt vett a felderítésben és a gyanúsított elfogásában. Hajdu tisztázta, hogy szerdán több akciót is végrehajtott a TEK, de ezek egy részének semmi köze a Teréz körúti robbantáshoz: Bátonyterenyén, Gyálon, és Szolnok másfajta akció zajlott.

16 óra 9 perckor Keszthely Csík Ferenc sétányon várakozott a kocsijával, egy forgalomtól kissé elzárt területen. A TEK vezetője nem tudja, hogy az elkövető kívánt-e ellenállni, de erre elmondása szerint nem hagytak lehetőséget a terrorelhárítók.

Az elfogás után orvosi vizsgálat következett, nem volt semmi sérülése panasza. Ezután átvizsgálták tűzszerészek a kocsiját, illetve egy épületet is egy másik településen (vélhetően emiatt volt a karmacsi akció, de ezt nem nevezte meg Hajdu). Ezután elszállították a férfit Budapestre. 

Az tehát nem derült ki, hogy Karmacson mit csináltak a TEK-esek, ott tartották-e házkutatást, a gyanúsított ott lakott-e esetleg. A főügyész kérdésre válaszolva csak annyit mondott, hogy a nyomozati cselekményekről nem kíván több részletet elárulni. A Velvet információja szerint a férfi a Pest megyei Taksonyban lakik, és itt is volt TEK-es akció szerdán, de erről sem beszéltek a sajtótájékoztatón.

Ezután bemutattak egy egyperces videót a férfi elfogásáról:

Orbán is elismerését fejezte ki

Elismerését fejezte ki a magyar rendőröknek Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön amiatt, hogy rendőrkézre került a Teréz körúti robbantás feltételezett elkövetője, aki ellen a Központi Nyomozó Főügyészség gyanúsítással is élt.

"Büszkék vagyunk a rendőrökre, köszönjük az általuk végzett munkát. Bebizonyították, hogy Magyarország egy biztonságos hely, ahol a bűn nem maradhat büntetlenül" - kommentálta az elfogás hírét a kormányfő az MTI-nek nyilatkozva. Hozzátette: megkérte Pintér Sándor belügyminisztert, hogy adja át elismerését a nyomozásban részt vevő rendőröknek.

TEK-es akciók szerdán

Korábban csak sajtóinformációk alapján tudhattunk meg bármit is a robbantás gyanúsítottjáról, az elfogása körülményeiről, illetve a szerdai TEK-es akciókról. A következők szivárogtak ki a sajtóba szerda este és csütörtök reggel:

Rendőröket akart felrobbantani

A Teréz körút Király utcai kereszteződésében szeptember 24-én, 22 óra 36 perckor robbant bomba, egy házi készítésű szerkezet. Két rendőr sérült meg, egyikük életveszélyesen, társa pedig súlyosan. Papp Károly, országos rendőrfőkapitány a támadás másnapján azt mondta, ki akarták végezni a rendőreit.

A rendőrség közzétette azt a videofelvételt, amin látható a robbanás és egy fehér kalapos férfi is, aki fel és alá sétálgat, majd behúzódik egy kapualjba.

A rendőrség közölte: egy fiatalembert keresnek, és tízmillió forintos nyomravezetői díjat ajánlottak fel annak, aki érdemi információval segíti a nyomozást. A rendőrség és az ügyészség a robbantás óta eltelt csaknem egy hónap alatt több felhívást is közzétett, miszerint szemtanúkat keresnek és várják azokat a felvételeket, amelyek a helyszínen készültek a robbantáskor.

A robbantót tehát kevesebb, mint egy hónap alatt, úgy néz ki, sikerült elkapni.

A Teréz körúti robbantásról szóló  cikkeinket itt találja .

Rovatok