Index Vakbarát Hírportál

Kósa: Három frakció egyetért az alkotmánymódosítás szövegével

2016. október 26., szerda 13:00 | aznap frissítve

A Fidesz, a KDNP és a Jobbik egyetért a hetedik alkotmánymódosításnak a frakcióközi egyeztetések után kialakult szövegével, ám "politikai kérdések fennmaradtak" - mondta Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője az előterjesztésről tartott szerdai négypárti - a Fidesz, a KDNP, valamint a Jobbik és az LMP részvételével tartott - tárgyalást követő sajtótájékoztatóján, írja az MTI.

Az LMP álláspontjáról Kósa Lajos azt mondta, a párt később dönt arról, hogy a szöveg ismeretében támogatják-e az alkotmánymódosítást vagy sem. A Jobbikkal kapcsolatban azt mondta,  a párt továbbra is fenntartotta azt a véleményét, hogy ki kell vezetni a letelepedési kötvényt. A Jobbik korábban ezt támasztotta az alaptörvény-módosítás támogatásának feltételéül. 

Tegnap a Hvg.hu információi alapján írtuk meg, hogy úgy tűnik, megszűnik a letelepedési kötvény. A lap úgy tudja, a kivezetéséről akár két hét múlva szavazhat is a parlament, talán – elébe menve a Jobbik követelésének – még a migrációellenes alaptörvény-módosítás előtt.

Volner János, a Jobbik frakcióvezetője később árnyalta Kósa lajos állításait, eszerint a módosítás szövege kezd összeállni, és azt el is tudnák fogadni, de biankó csekket nem töltenek ki, azaz, csak a letelepedési kötvények kivezetése esetén járulnak hozzá az alaptörvény módosításához.

Rovatok