Index Vakbarát Hírportál

Rétvári szerint Irak 70 éve keresztény volt

2016. november 2., szerda 09:25

A keresztényüldözés elítéléséről szóló határozati javaslat kerül a parlament elé, ami népirtásnak minősíti a folyamatot – írta az MTI Rétvári Bence nyilatkozata nyomán.

A KDNP alelnöke szerint a javaslat minden humanitárius segítség megadását javasolja Magyarország részéről, és felszólítja a Nemzetközi Büntetőbíróságot, hogy lépjen fel a keresztényüldözés elkövetői ellen. 

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára megjegyezte: miközben száz évvel ezelőtt minden negyedik ember keresztény volt a Közel-Keleten, ma csupán minden 33. az.

Rétvári szerint a második világháború után  még 4,7 millió keresztény élt Irakban. Márpedig ez az akkori lakosság egészét jelenti.

Ma viszont csak 200 ezer keresztény él a 36 milliós, többségében síita arab országban – állítja. Ha nem is a Rétvári által megadott mértékben, de valóban jelentősen csökkent Irak keresztény lakossága. Jelenleg 700 ezren lehetnek, ez a lakosság három százaléka, miközben az utolsó, 30 évvel ezelőtti népszámláláskor 1,5 millióan voltak, ami az akkori lakosság 9 százalékát jelentette.

Rétvári vélhetően összekeverte az adatokat, nem ez volna az első kellemetlen elszólása.

Rétvári szerint nyolcvan országban 200 millió embernek van veszélyben az élete keresztény hite miatt. Magyarország a 3 millió eurót biztosított a keresztény közösségek megsegítésére, és egy háromemeletes iskolát épít az iraki Erbilben.

A KDNP alelnöke a Kossuth Rádió 180 perc című szerdai műsorában ehhez hozzátette: az iszlamisták sokszor teljes keresztény településeket gyújtanak fel, és nemcsak a Közel-Keleten, hanem Észak-Afrikában is, ami etnikai tisztogatás.

Az Országgyűlésnek benyújtott határozati javaslathoz hasonló döntéseket hozott már Ausztrália, az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és az EU is – mondta Rétvári. 

Rovatok