Index Vakbarát Hírportál

Pruck lánya levelet írt Schmidt Máriához

2016. november 4., péntek 23:19

Még kedden írtuk meg, hogy a kormány az '56-os emlékév kapcsán egész házfalnyi óriásplakátokat helyezett ki a városban, azokon '56-os utcai harcosok képeivel. Az egyik ilyenen egy sapkás fiatal látszik fegyverrel, mellette egy felirat, ami szerint ő Dózsa László, a ma is élő színész.

Az eredetileg az amerikai LIFE magazinban megjelent kép alá annak idején azonban azt írták, hogy a képen Pruck Pál szerepel. Pruck unokatestvére jelentkezett is, kérve, hogy javítsák a plakátokon a feliratot, hogy azon ne Dózsa László, hanem Pruck Pál neve szerepeljen, hiszen szerinte egyértelmű, hogy a képen az unokatestvére van. Megszólalt Pruck lánya is.

Kisebb huzavona után Dózsa lemondott a képről, ekkor lépett a színre az '56-os emlékbizottság nevében Schmidt Mária, aki egyrészt lebűnözőzte Pruckot, másrészt főleg Dózsa emlékeire támaszkodva magasztalta Dózsát.

Érveit Eörsi László mondatonként cáfolta, erről itt olvashat részletesen.

Pénteken Pruck Erika ismét nyílt levélben fordult Schmidt Máriához, mely a 168óra jelentetett meg. Ebből idézünk 3 rövid részletet.

Mocskolódás helyett elég lett volna annyit mondani, bocsánat, tévedtünk, kijavítjuk. De nem, ez nem megy maguknak, inkább lebűnözőzik, bemocskolják az embert.
Ha most is név nélkül jelent volna meg, nem szóltunk volna egyetlen szót sem, de azt nem hagyom, hogy más neve szerepeljen rajta. Mert ez így, ebben a formában: hazugság. Azt pedig, hogy a halott édesapámat sértegesse, végképp nem tűröm.
Két dolgot kérek: fejezze be az apám mocskolását, és kérjen bocsánatot (bár tudom, hogy ez lehetetlen kérés). A másik kérésem: javítsák ki a képen a nevet (második lehetetlen kérés).

A levelet teljes terjedelmében itt olvashatja el .

Rovatok