Index Vakbarát Hírportál

Matatott a detonátorral a Teréz körúti robbantó, így ott is hagyott DNS-nyomokat

2016. november 7., hétfő 07:49 | aznap frissítve

Nemcsak a hátizsák maradványain, hanem a pokolgép alkatrészein is találtak DNS-nyomot a Teréz körúti robbantás után, írja a Magyar Idők. A DNS-minták egybevetése, illetve a Budapesten használt és a P. László présházában talált robbanóanyag összevetése újabb bizonyítékot jelenthet P. László ellen.

A pokolgép nitrogénműtrágyából és egyéb anyagokból készült fekete lőport tartalmazott, amit elektromos garázskapuk nyitásához használt távirányítóval hoztak működésbe. A szakértőknek arra a kérdésre is választ kell adniuk, hogy a Teréz körúton használt pokolgépet összeszerelt állapotban vitte-e a tettes a helyszínre, vagy pedig ott tette azt üzemképessé.

Robbantás után még odalépett a rendőrökhöz az elkövető

Ha a gyanúsított a szerkezetet már a Homokkomáromban vett présházában összeszerelte és így szállította Budapestre, akkor több száz ember életét veszélyeztette. A településeken áthaladva ugyanis egy éppen használatban lévő távirányító is beindíthatta volna a detonációt.

Ezt a kockázatot valószínűleg nem vállalta a robbantó. Inkább azt sejtik a nyomozók, hogy  a pokolgép elektronikáját közvetlenül a detonáció előtt helyezte áram alá. A térfigyelő kamerák felvételein is látszik, hogy amikor az elkövető lerakta a hátizsákját a Teréz körúton, lehajolt a hátizsákhoz. Feltehetően ekkor tette be az elemeket a detonátort indító elektronikába. Ennek a „matatásnak” köszönhető, hogy bizonyító erejű DNS-nyomok maradtak a pokolgép alkatrészein.

Rovatok