Index Vakbarát Hírportál

Rajtaütött a TEK a Magyar Nemzeti Arcvonal titkos raktárain

2016. november 15., kedd 18:18

Összehangolt rajtaütés-sorozatot hajtott végre a TEK és a Készenléti Rendőrség a Magyar Nemzeti Arcvonal (MNA) titkos raktárai és telepei ellen - írja a rendőrség honlapja. Az akcióban kilenc település raktárain és lerakatain tartottak házkutatást, az érintett helységek: Bőny, Budakalász, Budapest, Jászberény, Mosonmagyaróvár, Rád, Sajókeresztúr és Vác.

A razziák a különböző helyszíneken kedd hajnaltól reggelig tartottak, a rajtaütésekben a TEK 12 főt állított elő. Az akciót követő házkutatásokon több helyszínen is különféle sorozat- és maroklőfegyvereket, robbanóanyagot foglaltak le a készenlétisek. Az arzenál méreteiről a TEK alábbi videója tanúskodik, a fegyverek között viszont ránézésre rengeteg az airsoft-fegyver és légpuska (az MNA tagjai airsoft-meccseken csiszolták harci tudásukat, amit az éles fegyverekhez megszólalásig hasonló fegyverekkel játszanak). A fogás pontos adatairól elküldtük a kérdéseinket a hatóságoknak. 

A rendőrség az előállítottak férfiak közül 11 főt "közösség tagja elleni erőszak" és "lőfegyverrel visszaélés"  gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatott ki, két fővel szemben előterjesztést tesz az ügyészségnek az előzetes letartóztatás indítványozására. A gyanúsítottak mindegyike összefüggésbe hozható a Magyar Nemzeti Arcvonal valamelyik ágával. Az MNA vezetője volt az a Győrkös István, aki október 26-án reggel Bőnyön fejbe lőtte az egyik, elfogására érkezett rendőrt, aki később belehalt a sérülésbe. A 76 éves, ismert hungaristát a lövöldözés során hátba lőtték, a hasán jött ki a golyó. 

Az Indexnek a gyilkosságot követően több titkosszolgálati forrás is megerősítette, hogy a Magyar Nemzeti Arcvonal igen jó kapcsolatot ápol az orosz titkosszolgálatokkal, a félkatonai szervezet tagjaival rendszeresen airsoftoztak magyarországi orosz diplomaták is. A szervezet által működtetett weboldal pedig több, a hazai politikában nagy politikai súllyal bíró orosz titkosszolgálati szivárogtatás eszköze volt. Később kiderült, hogy a weboldal egyik újságírója kétszer is találkozott Gyöngyösi Márton jobbikos politikussal - a képviselő szerint a katonai ügyekben egyébként roppant tájékozott Szalai Gábor kereste meg őt, és szakkérdésekről beszéltek.

Rovatok