Index Vakbarát Hírportál

Eltörölhetik az óraátállítást

2016. november 16., szerda 08:13

Az Országgyűlés gazdasági bizottsága tegnap támogatta Kepli Lajos jobbikos képviselő javaslatát arról, hogy hazánkban a nyári időszámítást vegyék alapul, szüntessék meg az óraátállítás rendszerét, írja a Magyar Nemzet.

Elfogadtam Kepli Lajos érvelését, egyetértek a javaslattal, és képviselőtársaimat is arra fogom biztatni, hogy szavazzák meg a javaslatot, ha a parlament elé kerül. A bizottsági tagok közül mindenki igennel voksolt, és bízom benne, hogy jövő héten az Országgyűlésben is hasonló sikert aratunk. Szerintem nincs akadálya annak, hogy megszavazzák. A párton belül támogatjuk, egyeztettünk a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal is, és úgy tudom, ők is az ügy mellé állnak

− nyilatkozta a lapnak Bencsik János, a Fidesz országgyűlési képviselője, a gazdasági bizottsági tagja.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, a jobbikos képviselő még október végén nyújtotta be a javaslatot, ami szerint Magyarországnak végleg a kelet-európai idősávban kellene maradnia. Kepli Lajos, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője a költséghatékony termeléssel és a lakosság mentális egészségének javulásával indokolta indítványát, amely szerint a jövőben a nyári időszámítás lenne a kötelező.

Kepli szerint Magyarországon lényegesen kedvezőtlenebbek az óraátállítás hatásai, mint a nyugatabbra fekvő tagállamokban, ezzel szemben a nyári időszámítás végleges alkalmazásának számos előnye lenne. Ezek közé sorolta a természetes fényt, amelynek kedvező hatása van az általános egészségügyi állapotra, egyebek mellett csökkenti a depressziót.

Egy felmérés szerint egyébként a magyarok 80%-a eltörölné az óraátállítást. Sőt, egy kutatás szerint a depresszió kialakulásában is szerepe lehet a dolognak. 

Rovatok