Index Vakbarát Hírportál

45 milliárdot kapnak a kórházak az adósságaikra

2016. november 17., csütörtök 12:04 | aznap frissítve

Negyvenötmilliárd forintot kapnak a kórházak adósságaik rendezésre, jelentette be az egészségügyért felelős államtitkár. Ónodi-Szűcs Zoltán elmondta: a kormány döntése értelmében a 45 milliárdot a harminc napon túli beszállítói tartozások rendezésére fordíthatják az intézmények, írja az MTI.  

A kórházak további 15 milliárd forintra pályázhatnak, amellyel a működés hatékonyságát növelik. Az államtitkár szerint ez az adósságrendezés új eleme. Az intézmények olyan tervezett "csomagokkal" pályázhatnak, amelyek racionalizálják a működésüket. Az államtitkár közölte azt is, hogy további 10 milliárd forinttal emelik a kórházak finanszírozására szolgáló gyógyító-megelőző kasszát.

Szeptember végi adatok szerint a kórházak teljes adósságállománya 60 milliárd forint volt, ebből a 30 napnál túli lejárt tartozás 45 milliárd forintot tett ki. 

A hatékonyságot növelő pályázatokat az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) fogja rangsorolni, a döntést a miniszter hozza meg. Akiknek befogadták a pályázatát, azzal az egészségbiztosító újabb támogatási szerződést fog kötni, ismertette az államtitkár.

Németh László, az ÁEEK főigazgatója a sajtótájékoztatón azt mondta: a 15 milliárd forintos pályázatnál nem lesz megkötés, hogy az intézmény energetikai korszerűsítéssel, betegút-átszervezéssel, vagy a háttérfunkciók gazdaságossá tételével pályázik-e. A pályázat jövő hét hétfőn elérhető lesz az ÁEEK honlapján.

Ónodi-Szűcs Zoltán hangsúlyozta: ebben az évben a tervhez képest 151 milliárd forinttal több jutott az ágazatnak, ami a GDP 0,5 százaléka.

A lejárt szállítói tartozások kiegyenlítésére szolgáló 45 milliárd forintot legkésőbb november 30-án utalják az intézményeknek. A 15 milliárd forint keretösszegű pályázatokról december 9-én dönt a miniszter, és még karácsony előtt megkapják a pénzt a kórházak. 

Rovatok