Index Vakbarát Hírportál

Hogy, hogy nem, a vízvezeték pont az államtitkár későbbi házához kanyarodott

2016. november 17., csütörtök 06:31

Egy teljesen szokásosnak tűnő határozatot hozott 2013. novemberében a hatvani önkormányzat Szabó Zsolt polgármester vezetésével: elfogadták a 2014-es vízügyi fejlesztési tervezetet (22. napirend, pdf), benne Hatvan-Kistelek, Hatvan-Kisgombos, Hatvan-Nagygombos ivóvízellátásáról.

Az előterjesztésben szereplő három peremterület közül aztán a Hatvan-Kistelek ivóvízvezetékre koncentrált a város, ez nyolc ingatlan vonalán megy végig, majd hosszú szünet után a végállomása egy távolabbi majorban, az egyedül árválkodó úgynevezett Kádár-tanyán van.

Az ivóvizes tanyafejlesztés nem egy szokványos dolog arrafelé, főleg, hogy Kisgomboson mind a mai napig élnek olyanok, akiket a város lát el csomagolt vízzel, mert nincs vezetékes vizük. A kisteleki fejlesztés információink szerint tízmillió forintjába került a városnak.

A Kádár-tanya tulajdonosa tehát kifejezetten jól járt, de nem sokáig élt vele, mert szűk két év múlva, 2015 őszén eladta az ingatlant.

Annak a Szabó Zsoltnak, aki polgármesterként odavitte a vizet.

Szabó akkor már fejlesztési államtitkárként dolgozott. Magát az adásvételt a Hvg is említette az ügyet kirobbantó cikkében, aztán az Átlátszó írta meg részletesen. A tanya amellett az uniós pénzből fejlesztett tó mellett van, ami ezer szálon kötődik Szabó Zsolthoz. Az ügyről mi is forgattunk videót.

Szóval eddig úgy néz ki a történet, hogy a Szabó Zsolt érdekköréhez tartozó cégnek van egy területe, a volt cukorgyári tóval. A szomszédos tanyára előbb a város pénzén bevezetik a vizet, majd Szabó megveszi a tanyát. A tóra aztán a Szabó ismerőseihez tartozó egyesület kap 186 millió forint uniós pénzt, amiből csinál egy olyan fejlesztést, amit a civilek nem láthatnak.

Szabó Zsolt megkeresésünkre azt mondta, a területen a közműszolgáltatás kiépítésére már 2008-ban felmerült a lakossági igény, a kisteleki fejlesztés a Vízmű saját fejlesztési forrásából valósult meg.

"Egyúttal fontos hangsúlyozni, hogy a cikkben nevesített kültelki tanya vonatkozásában 2015-ben szereztem tulajdont, a vízvezeték a mai napig is csupán a belterület határáig van kiépítve, amelyre a tanya sem most, sem a jövőben nem lesz rákötve annak funkciójából következően".  

Mindebből következően határozottan visszautasítok minden olyan sugalmazást, amely arra enged következtetni, hogy tulajdonszerzésem és a közműszolgáltatás fejlesztés között bármely összefüggés lenne.

Rovatok