Index Vakbarát Hírportál

A Fidesz leszavazta a Jobbik Orbán-féle alkotmánymódosítását

2016. november 21., hétfő 10:38

Nem vette napirendre a parlament igazságügyi bizottsága a Jobbik alkotmánymódosítását, amely egy mondat kivételével szó szerint megegyezik Orbán Viktor javaslatával.

A fideszes képviselők úgy döntöttek, nem tárgyalnak az alkotmánymódosítási javaslatról, amely így az Országgyűlés plenáris ülésére sem kerülhet.

A jobbikos módosítót nyolc kormánypárti nemmel elutasította a bizottság, csak hárman szavaztak a napirendre vétel mellett (két jobbikos és a független Kész Zoltán).

A fideszes Vas Imre azzal indokolta a javaslat elutasítását, hogy a Jobbiknak nem sikerült pontosan megfogalmazni a letelepedési kötvényről szóló mondatot. A többi mondatba nyilván nem is köthetett bele, hiszen az szóról szóra megegyezik Orbán Viktor javaslatával

A Fidesz és a Jobbik csatája hetek óta tart a kvóta elutasításáról szóló alkotmánymódosításról. A kvótanépszavazás után maga Orbán Viktor nyújtotta be a hetedik alkotmánymódosítást a kvóták elutasításáról. A Jobbik ezt alapvetően támogatta, de Vona Gábor elnök azt a feltételt adta Orbán Viktorral folytatott egyeztetésén október 18-án, hogy a Jobbik megszavazza az alkotmánymódosítást, ha a Fidesz beszünteti a letelepedési kötvények árusítását. 

A kormány erre úgy reagált, hogy nem enged a zsarolásnak, ugyanakkor Orbán Viktor és Lázár János is utalt rá, hogy már nincs szükség a letelepedési kötvényre, úgyhogy kivezetik. Ez viszont a Jobbiknak nem volt elég, és nem szavazták meg a kormány alkotmánymódosítását.

Vona Gábor viszont pár nappal később szóról szóra benyújtotta Orbán javaslatát, megtoldva egy mondattal a letelepedési kötvények megszüntetéséről. Ezt kaszálta most el az igazságügyi bizottság.

Rovatok