Index Vakbarát Hírportál

Nettó 100 ezres minimálbért javasol az MSZP

2016. november 21., hétfő 13:55

Négypontos javaslattal állt elő hétfőn a parlamentben, napirend előtt az MSZP frakcióvezetője, Tóth Bertalan. A párt szerint a megélhetési gondokat az országban így kellene megoldani:

  1. Legyen nettó 100 ezer forint a minimálbér.
  2. Térjünk vissza a korábbi nyugdíjemelési rendszerhez, mert szerintük a mostani emelés megalázóan kicsi.
  3. Csökkentsék az energiaárakat, hogy senki ne fizessen többet az energiáért, mint amennyibe az ténylegesen kerül.
  4. Folytatódjon az alapvető élelmiszerek áfacsökkentése.

A kormány folyamatosan tárgyal a munkáltatókkal a minimálbér emeléséről, a kormány azt szeretné, ha bruttó 127 ezer lenne a minimálbér. Ez nettóban kevesebb, mint 100 ezer forint. Orbán Viktor ezután bejelentette, hogy a munkáltatókkal kötött megállapodáson múlik a jövő évi nyugdíjemelés is, ha sikerül megegyezni, 1,6 százalékos lehet az emelés jövőre.

Tóth Bertalan szerint „az urizáló fideszes elitnek most esett le”, amit ők már évek óta mondanak, hogy fizetésemelésre van szükség. A felszólalására Dömötör Csaba államtitkár azzal reagált, hogy az MSZP-seknek ideje lenne szembenézniük azzal, milyen következményekkel járt a kormányzásuk, milyen intézkedésekkel ártottak a magyar emberek megélhetésének. Az államtitkár szerint a szocialisták kormányzásához képest majdnem megduplázódhatnak a minimálbérek, és a kormány adócsökkentéssel fogja segíteni a béremelést.

Rovatok