Index Vakbarát Hírportál

Egyre súlyosabb a szmog, már Budapesten is rossz a levegő

2016. november 25., péntek 11:33

Egyre több nagyvárosban veszélyes a levegő minősége. A pénteki mérések szerint Nyíregyházán már nem veszélyes, de még mindig magas a légszennyezettség.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint pénteken és szombaton mérsékelt marad a légmozgás, vasárnap viszont sokfelé megerősödik a szél, és ettől a levegő kitisztulását várják a szakemberek.

A légszennyezettség mértéke szerda óta emelkedik:

Mi az a szálló por?

Az Időkép meghatározása szerint: "A levegőben, mint közegben diszpergált állapotban előforduló, folyékony vagy szilárd halmazállapotú részecskék. Az aeroszol részecskék élettartama néhány perctől akár több hónapos időtartamig terjedhet a részecskék méretétől és tömegétől függően. Méretük 0,001 és 100 mikrométer közé esik. Az egészségre gyakorolt hatásuk függ a méretüktől, ugyanis a nagyobb méretű szemcsék megakadnak az orrunkban, míg az egészen kicsik lejutnak a tüdő mélyére." A tájékoztatási küszöbérték köbméterenként 75, a riasztási pedig 100 mikrogramm.

A légszennyezettség romlása érdekében lehetőleg kerüljék az autók, főként a dízelüzeműek használatát, emellett ha arra lehetőségük van, akkor a gáztüzelést részesítsék előnyben, valamint ne égessenek kerti hulladékot. Este és reggel pedig lehetőleg kerülni kell a szabadban végzett megterhelő fizikai munkát vagy a sportolást. Az épületeket ajánlatos délben vagy kora délután szellőztetni.

Rovatok