Index Vakbarát Hírportál

Lenyúlta az állam a civilek HIV-prevenciós pénzét

2016. november 30., szerda 07:06

Két héten belül kifogy a kondom a Háttér Társaság által meleg szórakozóhelyeken üzemeltetett óvszerautomatákból, a Szexmunkások Érdekvédelmi Szövetsége pedig a jövő héten fogja kiosztani a rendelkezésükre álló utolsó adag ingyen óvszert. A HIV és AIDS fertőzés szempontjából különösen veszélyeztetett csoportok civil érdekképviselői egyelőre nem tudják, miből fedezik majd az utánpótlást.

A kormány a 2016-os költségvetésben civil szervezeteknek különített el 15 millió forintot HIV és AIDS prevencióra. Ez a 15 millió forint évek óta szerepel a költségvetésben, és eddig rendszeresen el is osztották több civil szervezet között. 

Habár civil szervezeteknek szánt pénzről van szó, információnk szerint az Emmi Miniszteri Kabinete október végén mégis inkább úgy döntött, az idei pénzt az állam fogja elkölteni.

A döntés értelmében ezt a tizenötmilliót nem bízzák a civilekre, hanem egy állami háttérszervezet, az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) irányítása alatt költik el. Pedig a költségvetésben ennél jobban nem lehetne civileknek címezni a pénzt, még az összeg elnevezésébe is beletették a civileket. Egészen pontosan az Egészségügyi ellátási és fejlesztési feladatok elnevezésű rész harmadik részfeladataként határozták meg a „HIV/AIDS megelőzése civil szervezetekkel” nevű pályázattal. 

Mocsanaki László, a Civil AIDS Fórum ügyvezetője (és egyben az LMBTQI emberek jogaival foglalkozó Háttér Társaság HIV/AIDS programjának vezetője is) az Indexnek azt mondta, hogy Dr. Szentes Tamás országos tisztifőorvos ugyan a döntés után arról tájékoztatta őt, hogy az OEK kész együttműködni a civilekkel, azonban az együttműködés módját és menetét nem közölték velük.

„Az országos tisztifőorvos leveléből egyelőre csak az derült ki, hogy a HIV szűrések számát szeretnék növelni az MSM populáció (férfiakkal szexelő férfiak) körében, illetve az előbbihez kapcsolódó tanácsadói tanfolyamokat szeretnének tartani. Informálisan arról értesültem, hogy óvszervásárlásra nem lehet költeni majd a támogatásból” - mondja az ügyvezető. Pedig az óvszerhasználat és az ingyenes óvszer-osztás a HIV/AIDS prevenció egyik fontos eleme lenne, a legveszélyeztetettebb csoportokkal foglalkozó civilek, mint például a Szexmunkások Érdekvédelmi Egyesülete vagy a Háttér Társaság gyakorlatilag ki is fogyott a kondomokból.

Megkérdeztük az Országos Epidemiológiai Központot is, hogy mire szánják a pénzt, amint válaszolnak, frissítjük a cikket.

Rovatok