Index Vakbarát Hírportál

Se az MSZP, se a Jobbik nem indul a Fidesz ellen Szentendrén

2016. december 13., kedd 10:57

Ez lesz 2017 első fontosabb időközi választása, és hiába masszívan jobboldali a város, semmi sincs előre lefutva. Egy olyan modellt láthatunk majd kicsiben működni vagy éppen besülni, ahol a választópolgárok döntési lehetősége gyakorlatilag egy fideszes, egy baloldali külső támogatású civil, illetve egy LMP-s jelöltre szűkül le. Az MSZP és a Jobbik nem állít saját jelöltet.

Január 15-re időközi önkormányzati választást írtak ki Szentendrén az idén ősszel elhunyt fideszes képviselő, Tolonics Gyula körzetében. A verseny 2014-ben még így alakult a 7-es evk-ban:

Bár a jelöltállítás határideje csak hétfőn járt le, már azelőtt nyilvánvaló volt, hogy

az országosan két legerősebb ellenzéki párt, az MSZP és a Jobbik ezúttal kihagyja a versenyt, és nem próbálja saját jelölttel megverni a Fideszt,

ugyanis eleve nem vették fel a jelöltállító íveket, és jelölőszervezetként sem regisztrálták magukat.

Ez már csak azért is érdekes, mert a szentendrei lesz 2017 első fontosabb időközi választása, és hiába masszívan jobboldali a város, semmi sincs előre lefutva: a Fidesz–KDNP jelöltjét egy civil szervezet elnökének van esélye megverni. A fenti felállás miatt pedig egy olyan modellt láthatunk majd kicsiben működni vagy éppen besülni, ahol a választópolgárok döntési lehetősége gyakorlatilag egy fideszes, egy baloldali külső támogatású civil, illetve egy LMP-s jelöltre szűkül le.

Fidesz: be kell húzniuk, a botrányok ellenére is

Az elmúlt évek elég keményen alakultak a Fidesznek Szentendrén. A nyolc évig regnáló fideszes polgármester, Dietz Ferenc ellen a sorozatos botrányok után 2014 nyarán palotaforradalom tört ki, és lecserélték, de a város még ezután is a hírekben maradt többek közt uszodamutyijával, a mostani ciklusban pedig Tolonics Gyulát is elveszítették – az ő mandátumáról szavaznak majd januárban. (Dietzet időközben Balog Zoltán kimenekítette a BGF kancellárjának.)

A Fidesz–KDNP végül Négyessy Katalin gordonkaművészt, a helyi zeneiskola csellótanárát indítja. A 2014-es helyi eredmény, illetve a kormánypárt országos népszerűsége és mozgósítóképessége miatt ő számítana esélyesnek, de a kép ennél azért bonyolultabb. 

MSZP: szerelmi háromszög és lövöldözés

A szentendrei szocialisták helyzetét nehezítette, hogy két évvel ezelőtti jelöltjük, Rédei Ottó kisebb, de annál kétesebb országos hírre tett szert. Rédei, a szocialisták városi szervezetének elnökségi tagja ugyanis tavaly összeköltözött egy fideszes helyi képviselő, Dombay Zsolt volt élettársával, pár hónappal később, 2015 novemberében pedig a két férfi konfliktusából dulakodás lett

Megdöglesz zsidó, kommunista geci – üvöltötte a FIDESZ egyik képviselője, amikor ma este Szentendrén, a nyílt utcán rámtámadt!  

– írta ki ekkor Facebookjára Rédei, aki fel is jelentette riválisát, ő pedig ezt viszonozta.

Egyelőre én vagyok a gyanúsított, mert a támadás elhárításakor kénytelen voltam egy riasztópisztollyal kétszer a levegőbe lőni 

– részletezte tovább a konfliktust a szocialista politikus. A fentiek után az MSZP természetesen nem Rédeiben gondolkodott, és a két évvel ezelőtti eredményük sem tette túlságosan vonzóvá a jelöltséget. Úgy tudjuk, több más szervezetet is megkerestek a lehetséges együttműködésről, de végül senkivel nem tudtak megállapodni.

Nyakó István, az MSZP szóvivője az Indexnek azt mondta, hivatalosan végül senki nem indul MSZP-színekben, de elfogadják a helyi civilek jelöltjét, és saját, MSZP-logós szórólapjaikon is majd erről „tájékoztatják szavazóikat”. A Demokratikus Koalíció (DK) gyakorlatilag ugyanezt mondta: a Társaság az Élhető Szentendréért (TESZ) nevű helyi civil szervezet jelöltjének kampányolnak, ez azonban külső, nem hivatalos támogatást jelent.

TESZ: civil jelöltnek lehet esélye a Fidesz ellen

Ennek az az oka, hogy a TESZ ragaszkodott ahhoz, hogy az ő jelöltjük valóban civil legyen, és egyik párt logója – hivatalos támogatása – se legyen ott mögötte. A baloldali formációk közül azonban ezt előzetesen csak az Együtt fogadta el (a TESZ-szel közös kapocs, hogy egyik önkormányzati képviselőjük Együtt-tag is), a másik két párt jobb híján jutott erre az álláspontra.

A TESZ már a '14-es rendes önkormányzati választáson is jobban szerepelt a városban, mint az országosan ismert ellenzéki pártok – a 14 fős testületben a kilencfős Fidesz-többség után az ő háromfős csoportjuk a legnagyobb. Többek közt az ő civil szervezetük működteti például a közterületi problémák megoldásában segítő Járókelő.hu szentendrei aloldalát is. A mostani időközin a szervezet elnöke, Helyes Imre egykori diplomata indul.

Ha tudná hozni a 2014-es eredményt, és még a baloldali, esetleg a jobbikos szavazatokat is sikerrel begyűjtené, azzal máris leverné a Fideszt.

Jobbik: magánéleti okokból nincs jelölt

Ugyanis végül a nemzeti radikális párt is saját induló nélkül találta magát, mégpedig valamiféle nem részletezett „magánéleti okokból” – a Jobbik azonban a balos pártokkal ellentétben nem buzdítja híveit a TESZ támogatására.

Pál Gábor, a szentendrei Jobbik elnöke a következő választ küldte kérdéseinkre:

A Jobbik nem indít jelöltet az időközi önkormányzati választáson Szentendrén. A nyilvántartásba vett jelöltek közül senkit sem támogatunk. Lett volna egy közéletben ismert jelöltünk, ám ő az utolsó pillanatban magánéleti okokra hivatkozva lemondta az indulást. 

Építkezik az LMP, KB-tagot indít a Munkáspárt

Miközben 2014 őszén az MSZP és a Jobbik is indult a választókerületben, a Lehet Más a Politika (LMP) viszont akkor nem, ezúttal épp ellenkezőleg: 2016/17-re az LMP lett az egyetlen ellenzéki parlamenti párt, amelyik saját jelöltet állított Szentendrén, a kisvállalkozó Drávucz Zsolt személyében. A párt egyébként is aktívan építkezik a városban, egy új irodát is nyitottak nemrég.

Végezetül pedig a szentendrei kommunistáknak sem kell szomorkodniuk: a Munkáspárt Központi Bizottságának tagja, a tavalyi Kádár-megemlékezésen is szónokló Pálmai Ferenc lesz az ő emberük, és egyben a negyedik jelölt az időközin.

Rovatok