Index Vakbarát Hírportál

Az ásotthalmi alkotmányellenes rendelet megsemmisítését akarja a TASZ is

2016. december 15., csütörtök 11:28

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) az alapvető jogok biztosánál kezdeményezte az ásotthalmi muszlimellenes és homofób helyi rendelet Alkotmánybíróság előtti megtámadását. Ahogy a TASZ is írja közleményében, Toroczkai László rendelete alaptörvény-ellenesen korlátozza az Ásotthalmon tartózkodók alapjogait: lényegében betiltja az iszlám vallás gyakorlását, valamint a nem-hagyományos család- és házasságfelfogások melletti kiállást.

Arról, hogy a rendelet alkotmányos jogokat sért itt írtunk bővebben:

A TASZ közleménye szerint az ásotthalmi rendelet alaptörvény-ellenessége rávilágít arra is, hogy alkotmánybírósági felülvizsgálatra szorul az önkormányzati törvénynek azon része, ami túl nagy mozgásteret ad a helyi önkormányzatoknak arra, hogy rendeletben szabályozzák a közösségi együttélés alapvető szabályait. Jelenleg ugyanis a törvény alapján úgy tűnhet, a települések kényük-kedvük szerint csonkíthatják meg a helyi lakosok szabadságát. A TASZ szerint ez egy olyan csúszós lejtő, amin az egyes rendeletek felülvizsgálatával és esetenkénti megsemmisítésével nagyon nehéz megállni.

A Jobbik alelnökének helyi rendeletétől elhatárolódott a párt elnöke, Vona Gábor is, aki szerint Toroczkaival bár a célban egyetértenek, az eszközökben nem. A Magyar Iszlám Közösség az Alkotmánybírósághoz fordult a rendelet megsemmisítése érdekében, a Magyar LMBT Szövetség aktivistái pedig szombaton a település polgármesteri hivatala előtt tiltakoztak.

Rovatok