Index Vakbarát Hírportál

Tényleges életfogytiglant kapott N. J. D.

2016. december 16., péntek 16:11

A Veszprémi Törvényszék  N. J. D. elsőrendű vádlottat, mint erőszakos többszörös visszaesőt, társtettesként védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés miatt életfogytig tartó fegyházbüntetésre és mellékbüntetésül 10 év közügyektől eltiltásra, L. Cs. másodrendű vádlottat társtettesként védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés miatt 15 év fegyházbüntetésre és mellékbüntetésül 10 év közügyektől eltiltásra ítélte - közölte a bíróság.

A bíróság az őrizetben és előzetes fogvatartásban töltött időt a kiszabott szabadságvesztés büntetés tartamába mindkét vádlott vonatkozásában beszámította. Az ítéletet az ügyész, valamint I. rendű vádlott és védője tudomásul vette, II. rendű vádlott és védője felmentés, illetve a kiszabott büntetés enyhítése érdekében fellebbezést jelentettek be.

Az I. rendű vádlottat a bíróságok már többször ítélték szabadságvesztésre személy elleni erőszakos bűncselekmények elkövetése miatt (1997-ben emberölés bűntette miatt 12 év fegyházbüntetésre, 2008-ban emberölés előkészülete miatt 4 év 6 hónap börtönbüntetésre), ezért erőszakos többszörös visszaesőként vele szemben tényleges életfogytig tartó szabadságvesztés büntetést kellett kiszabni.

Az ítélet ezen része fellebbezés hiányában első fokon jogerőre emelkedett.

Ez történt:

Az erősen ittas állapotban levő sértett és I. rendű vádlott együtt ment el II. rendű vádlott tulajdonát képező ingatlanba, ahol a sértett és II. rendű vádlott többször szóváltásba keveredett egymással, ennek során II. rendű vádlott bántalmazta sértettet. Az I. rendű vádlott először szétválasztotta a sértettet és II. rendű vádlottat, majd második alkalommal a bántalmazás miatt a szoba padlóján hanyatt esett sértettet felsegítette és kivezette a házból a teraszra, ahová II. rendű vádlott követte őket.

A teraszon II. rendű vádlott ezt követően megint bántalmazta sértettet, aki ennek következtében elkezdett vérezni. A bántalmazás hangjára I. rendű vádlott újból kijött a házból és lerántotta II. rendű vádlottat a sértettről, majd letámogatta az udvarra. A II. rendű vádlott ezt követően magához vett egy kést, az I. rendű vádlott és sértett után ment, majd azzal sértettet hasba szúrta.

Az I. rendű vádlott elvette a kést II. rendű vádlottól, és azzal elvágta a védekezésre képtelen sértett torkát. A fentiek következtében a sértett azonnal életét veszítette. Az I. rendű és II. rendű vádlott ezt követően megpróbálta eltüntetni az emberölésre utaló nyomokat, majd II. rendű vádlott felhívta I. rendű vádlott nővérét, hogy a holttest eltávolításához segítséget kérjen. A nővére ezt követően beszélt az élettársával és elküldte II. rendű vádlott ingatlanához, ahol II. rendű vádlott megmutatta neki a sértett holttestét és kérte, hogy a rendőrséget ne értesítse. A nővér élettársa azonban értesítette a rendőrséget; a rendőrök a vádlottakat a II. rendű vádlott tulajdonát képező ingatlanban elfogták.

Rovatok