Index Vakbarát Hírportál

Megtámadta az ásotthalmi homofób és muszlimellenes rendeletet az ombudsman

2016. december 20., kedd 08:48

Az alapvető jogok biztosa megtámadta az Alkotmánybíróságon az ásotthalmi helyi rendeletet, ami betiltotta a településen a muszlim viseletet, a müezzint, és az azonos neműek közötti házasságot propagáló tevékenységét, írja a Magyar Nemzet. Mint megírtuk, Székely Lászlónál a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) is kezdeményezte a rendelet Ab előtti megtámadását.

Székely László ombudsman a rendelet alaptörvény-ellenességének megállapítását és megsemmisítését kérte az AB-től, mivel a tilalmak kifejezetten a vallásszabadsághoz kapcsolódnak. A müezzin „az iszlám valláshoz elválaszthatatlanul kapcsolódó szakrális magatartást tanúsít”, hasonlóan a teljes testfelületet takaró öltözet viselésének az alapja is a lelkiismereti meggyőződés. Ezekben az esetekben Székely László szerint a rendelet nemhogy jelentősen érinti, hanem ellehetetleníti a lelkiismereti és vallásszabadság gyakorlását, így „már formai okokból is ellentétesek az alaptörvény alapjog-korlátozásról szóló rendelkezésével”.

Az ombudsman a homoszexuális-propaganda tiltásával kapcsolatban pedig úgy fogalmazott: a véleménynyilvánítás szabadságának része, hogy bárki nyilvánosan kifejthesse véleményét bármilyen kérdésben, különösen ha az a kérdés a társadalom egésze vagy jelentős része szempontjából fontos.

Néhány napja a Csongrád Megyei Kormányhivatal több ponton is törvénysértőnek minősítette a rendeletet. Azt írták, hogy a rendelet a jogalkotási, a lelkiismereti, a vallásszabadságról szóló és az egyenlő bánásmódról szóló törvénybe ütközik. A település polgármestere ugyanakkor jelezte, nem fogadja el a döntést, és kész akár bíróságra is menni.

A Jobbik alelnökének helyi rendeletétől elhatárolódott a párt elnöke, Vona Gábor is, aki szerint Toroczkaival bár a célban egyetértenek, az eszközökben nem. A Magyar Iszlám Közösség is az Alkotmánybírósághoz fordult a rendelet megsemmisítése érdekében, a Magyar LMBT Szövetség aktivistái pedig a település polgármesteri hivatala előtt tiltakoztak. Arról, hogy a rendelet miért súlyosan alkotmánysértő itt írtunk bővebben:

Rovatok