Index Vakbarát Hírportál

A petárdázás konkrétan állatkínzás

2016. december 28., szerda 13:52

Az óévbúcsúztatókor használt pirotechnikai eszközök durva hang-és fényhatásai miatt sokkos pánikba eshetnek a macskák és a kutyák - erre hívja fel az Orpheus Állatvédő Egyesület az emberek figyelmét. 

Egy magából kifordult állat félelmében akár támadhat, haraphat is, de a leggyakoribb, hogy elszökik. Sok kóborló kutya, macska soha többé nem kerül haza. Egy kis odafigyeléssel megelőzhető lehet, hogy a szilveszteri petárdázás miatt nagyobb bajok legyenek - írják az állatvédők.

Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület munkatársa szerint a petárdától megijedt macskák éles marásokat okozhatnak, a kutyák kerítésen átugorva vagy pórázt a gazda kezéből kitépve próbálnak a robbanásoktól elmenekülni. A háziállatokat a petárdázás helyszíneire semmiképpen ne vigyük ki, előzzük meg a bajt. A riadtan menekülő állatok néhány óra alatt 5-10 kilométert (több településnyi távolságot) is képesek megtenni, van, hogy az elmenekült kedvencek soha többé nem kerülnek elő.

Az Orpheus praktikus tanácsai:

  1. A kutyában lévő mikrochip legyen állatorvos által a gazda adatait tartalmazóan beregisztrálva, így ha a kutyát valaki megtalálja, a gazda gyorsabban elérhető.
  2. Kutyáinkra, macskáinkra érdemes a gazda elérhetőségét tartalmazó bilétás nyakörvet kötni, hogy a megtaláló könnyen elérhesse a tulajdonost.
  3. A baj megelőzése érdekében december 30. és január 2. között a kijelölt sétáltató helyeken is fokozott óvatossággal, pórázon sétáltassuk kutyánkat.
  4. Otthon biztosítsunk a közvetlen utcai hangoktól elszigetelt helyet (belső szobát vagy udvarrészt, garázst, jó kerítéses udvart). A sötétítő függönyt húzzuk el, a redőnyt eresszük le.
  5. Állatorvos által ajánlott nyugtató szerről is gondoskodhatunk a petárdázások idejére.

A Vigyél haza alapítvány is kiadott egy közleményt, ami szerint a kutyák az ilyenkor elszenvedett halláskárosodás, szemsérülések, esetleges égési sérülések, vagy epilepsziás roham hatására rémülten menekülnek, megszokott környezetükből kiszabadulva elkóborolnak, vagy közlekedési baleset áldozatai lesznek.

Rovatok