Index Vakbarát Hírportál

Szétverte a művházat a dühös költő

2016. december 29., csütörtök 19:58 | hét éve frissítve

Súlyos botránysorozatot okozott Budakeszin egy amatőr művész - írta meg a Népszava. Szétverte a városi művelődési házat, garázdaság miatt indult ellene eljárás. A tettes azért tombolt, mert pert veszített egy kiállítása miatt.

H. Tamás önjelölt művész, aki saját meghatározása szerint író-költő-festő-barlangász 2011 óta ostromolta a várost, hogy másfél millióval támogassák könyvei megjelentetését. Erre egyszer sem szavaztak meg pénzt, de szánalomból a helyi művelődési ház ingyenesen teret adott egy kiállításának.

Ohr Alajos alpolgármester szerint a nyár közepén tartott kiállítása igen kevés látogatót érdekelt, és az alkotó már három nap után ingerülten leszedette képeit és beperelte a kultúrházat. Húszmillió forintot követelt azért, mert elmaradt képei eladásnak várt haszna. A bíróság első és másodfokon is elutasította az igényt és kétmillió forintos perköltséggel sújtotta a művészt.

Múlt héten botrányt okozott a városházán, ahol durván inzultálta az alkalmazottakat, és ahonnan a biztonsági őrök végül kivezették. Azzal fenyegetőzött, hogy barlangász barátaival leromboltatja az épületet. Később a művelődési házban jelent meg, ahol a munkatársakkal szemben viselkedett tűrhetetlenül - számol be a Népszava. Ezután tombolni kezdett, és a hivatalos helyiségekben összetörte, felborogatta a berendezést, számítógépeket, bútorzatot tett tönkre. Mire a rendőrség kiért, elmenekült. 

A rendőrség közölte a lappal, hogy a Budaörsi Rendőrkapitányság garázdaság bűncselekménye miatt indított nyomozást. H. Tamást a rendőrök eddig nem találták meg bejelentett lakcímén, jelenleg keresik.

A Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat elhatárolódott a költőtől, az Indexnek címzett levélben azt írták: "H. Tamás nem tagja Társulatunknak, a szervezett magyar barlangkutatásnak, barlangász múltja nincsen, egyetlen barlangász csoportban sem tevékenykedik".

A Népszava idézte a művész egyik versét is:

Egy fiók fakban rátaláltam,

a mesékkel úgy általában

– Rajzszeg radír, halom lim-lom,

Három mese, száraz citrom;

Nincsen támla, dőlök hanyatt

Lapozom az oldalakat Sámlin alszom – hintaszékben

Egyik mese sincsen készen.

Rovatok