Index Vakbarát Hírportál

Már négy városban van szmogriadó

2017. január 2., hétfő 12:27

Budapesten, Miskolcon, Sajószentpéteren és Nyíregyházán is elrendelték hétfőn a szmogriadó tájékoztatási fokozatát a levegő romló minősége miatt. A fővárosban hétfő hajnalban rendelte el Tarlós István főpolgármester a szmogriadó tájékoztatási fokozatát, mert a szálló por légszennyezettségi szintje a budapesti mérőállomásokon két egymást követő napon meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket.

Miskolcon, Sajószentpéteren és Nyíregyházán hétfő délelőtt lépett életbe a szmogriadó tájékoztatási fokozata. Az érintett városok polgármesterei egyebek mellett arra kérik a lakosságot, hogy

A levegő szennyezettsége a késő délutáni, esti, éjjeli órákban a legmagasabb, ekkor nem érdemes szellőztetni vagy sokat kint lenni a szabadban. Délelőtt és a kora délutáni órákban a levegő szennyezettsége alacsonyabb.

A tájékoztatási fokozat azt jelent, hogy a levegő szennyezettsége elérte vagy meghaladta azt a szintet, amely már rövid idő alatt rossz hatással lehet a lakosság egyes különösen érzékeny csoportjaira, a gyerekekre, időskorúakra és a krónikus betegekre.

Az Országos Közegészségügyi Központ (OKK) környezet-egészségügyi igazgatóságának térképén hétfőn a szálló por magas koncentrációja miatt

Budapestet, Százhalombattát, Tökölt, Szegedet, Miskolcot és Sajószentpétert jelölték a veszélyes levegő minőséget jelző piros színnel.

Tájékoztatásuk szerint 12 településen - Mosonmagyaróváron, Győrben, Tatabányán, Székesfehérváron, Esztergomban, Vácon, Egerben, Szolnokon, Debrecenben, Kazincbarcikán, Hernádszurdokon, és Oszláron - az egészségtelen a levegő minősége. Emellett országszerte több települést a kifogásolt levegőminőséget jelző zöld színnel jelölték.

A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelése egy index alapján történik. Az OKK a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes). Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát.

Rovatok