Index Vakbarát Hírportál

Kezdődik: Bakondi szerint civil szervezet biztatására jönnek a bevándorlók Szerbiából

2017. január 12., csütörtök 08:24 | aznap frissítve

Két nappal azután, hogy a kormány meghirdette a civilek kitakarítását az országból, Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadó ezt mondta az M1 aktuális reggeli műsorában: "civil szervezeteknek a magyar határ kinyitásáról szóló dezinformációi miatt egyre több bevándorló indul meg Belgrádból Magyarország felé".

Bakondi György nem nevezte meg, milyen civil szervezetekre gondol. 

Bakondi szavai szerint sokan igen rossz, fűtetlen körülmények között tartózkodnak Szerbiában, ezért csoportosan és erőszakosan kísérlik meg a határátlépést, mert azt gondolják, rosszabb helyzetbe már nem kerülhetnek. Őket minden esetben embercsempészek segítik.

A főtanácsadó a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában arról beszélt, hogy a nagy hideg ellenére sem csökken a migránsok "nyomása" a magyar határon. Naponta 80-100 ember próbálkozik a bejutással a szerb-magyar határ teljes szakaszán. 

Bakondi állításaival ellentétben a  rendőrség hivatalos adatai szerint  a határon elfogott menekültek száma tavaly szeptember óta alig haladta meg a 40-et, jellemzően 5-15 között mozgott. Csak egy novemberi napon, egész pontosan november 13-án fogtak el 58 menekültet. 

Bakondi szerint ebben a helyzetben a példás helytállást mutatnak a határon szolgálatot teljesítő rendőrök és katonák, akiknek a munkáját melegedő helyiségek működtetésével, melegítő itallal és különleges téli ruházattal segítik.

Ma esküt tesz a határvadászok első 500 fős csoportja, akik a szerb határszakaszon kezdik meg a szolgálatot, ugyanis továbbra is ez a migránsok fő útvonala. Továbbá immár számos más útvonalon is próbálkoznak, például Belorusszia felől Litvániába és Lengyelországba akarnak eljutni, de Románia és Ukrajna felől is próbálnak bejutni Magyarországra - mondta Bakondi György. 

Tavaly többször is előfordul, hogy menekültek nagyobb csoportja indult el Magyarország  felé Szerbiából. Tavaly júliusban Belgrádban éhségsztrájkba kezdett 400  afganisztáni és pakisztáni, mivel Magyarország lezárta határait. Később gyalog megindultak a magyar határ felé, eljutottak Horgosig, ott azonban feladták az akciót Bakondi György már akkor azt mondta: sok esetben nem is a migránsok, hanem különféle civil szervezetek szervezik az ilyen megmozdulásokat, amelyekhez beragasztják a bevándorlók száját, angol nyelvű feliratokkal látják el őket.  

Rovatok