Index Vakbarát Hírportál

Harc indult az LMP vezetéséért

2017. január 13., péntek 09:08

Szél Bernadett megőrzi posztját az LMP élén, Hadházy Ákos azonban kihívót kapott, Csárdi Antal is elindul a társelnöki pozícióért. Az LMP-sek a hétvégén döntenek arról, milyen csapattal vágnak neki 2018-nak.

Tisztújítást tart hétvégén az LMP, és ennek legfőbb tétje, hogy a most megválasztott vezetés fogja felkészíteni a pártot a 2018-as választásokra. Az LMP-ben társelnöki rendszer működik, vagyis egy férfi és egy nő társelnököt választ a párt, és ezúttal verseny lesz az egyik posztért.

Szél Bernadett nyeregben érezheti magát, neki nem lesz kihívója, a férfi társelnöki posztért azonban Hadházy Ákos mellett Csárdi Antal, a fővárosi közgyűlés képviselője is ringbe száll.

Ákos árt az LMP-nek?

Hadházy tavaly lett az LMP társelnöke, miután Schiffer András bejelentette a visszavonulását (az Indexnek bőven megindokolta, miért), majd Schiffer parlamenti mandátumát is megkapta. Hadházy ősszel többször is élesen kritizálta a kormányzati politikát, folytatta a fideszes visszaélésekre utaló korrupcióinfós sorozatát. A párton belül azonban visszhangot kaptak azok a megnyilvánulásai is, amelyek azt jelezték: nem utasítana el csípőből egyfajta baloldali összefogást.

Csárdi Antal éppen ezen a ponton kritizálja Hadházy tevékenységét. A Mandinernek azt mondta, azért akar Hadházy helyett társelnök lenni, mert „véget kell vetni az elkenések időszakának”. Amikor Ákos olyanokat nyilatkozik, hogy beszélgetni kell a baloldali pártokkal, amikor nem zárja ki egyértelműen a velük való együttműködést, azzal árt az LMP-nek – mondta Csárdi. 

Az LMP már korábban döntött arról, hogy egyedül indul 2018-ban, ennek felülírását Hadházy sem fogalmazta meg, viszont valóban többször beszélt baloldali pártokkal való együttműködésről, mint bármelyik párttársa. A Népszabadság megszüntetése után Hadházy fel is szólalt az Együttel és a PM-mel közös tüntetésen.

LMP-s forrásaink szerint bár a pártban többen is kritizálják Hadházy baloldali pártokkal megengedőbb nyilatkozatait, nincs veszélyben a posztja. Így az valószínűbb, hogy továbbra is a Hadházy–Szél páros áll majd a párt élén. 

Másfél vagy két évre választják

A két társelnök mellett a titkárt, az országos elnökséget, az országos politikai tanácsot, az etikai, a felügyelő és a fegyelmi bizottságot is újraválasztják. A titkári posztért, amely a belső pártszervezés miatt fontos, Sallai R. Benedek országgyűlési képviselő és Gál József szóvivő harcol. Jelenleg Vida Attila tölti be a posztot, itt változás lesz biztosan.

Az országos elnökség jelenlegi tagjai közül összeférhetetlenségi okokból nem indul el Lengyel Szilvia, mivel ő az LMP alapítványának, az Ökopolisz Alapítványának a társelnöke. Az elnökség jelenlegi tagjai közül viszont elindul Ferenczi István, Ungár Péter és Keresztes László Lóránt, illetve Schmuck Erzsébet frakcióvezető is. 

Arról is kell döntenie a kongresszusnak, hogy a tisztségviselők mennyi ideig töltsék be pozíciójukat: másfél vagy két éven keresztül. Vagyis lényegében arról kell határozni, hogy nem sokkal a választás után legyen-e tisztújítás, vagy csak 2019 elején. 

Rovatok