Index Vakbarát Hírportál

Jogerősen elítélték a kopaszügy miatt tiltakozó Gulyás Mártont

2017. január 17., kedd 12:24

Garázdaságért másodfokon is elítélte a Fővárosi Törvényszék Gulyás Mártont, aki tavaly leszerelte a Nemzeti Választási Iroda és Nemzeti Választási Bizottság épületéről a névtáblát, tiltakozva az ellen, hogy az intézmény nem látott kivetnivalót abban, ahogyan a boltzárási népszavazási kezdeményezését leadni szándékozó szocialista Nyakó Lászlót szervezetten érkezett kopaszok csoportja akadályozta meg, hozzásegítve ezzel a herceghalmi polgármester feleségét, Erdősinét ahhoz, hogy ő adja le saját kérdését ugyanabban a témában. (Videónkat itt tekintheti meg.)

A volt krétakörös aktivista az elsőfokú ítélethez hasonlóan felfüggesztett börtönt kapott – erről a Tumblren értesített. Gulyás szerint tette polgári engedetlenség volt, amit az bíróság eszerint nem ismert el.

A bíróság „a cselekmény elkövetéséhez használt csavarhúzót és ácskalapácsot elkobozta, valamint 41 800 forint bűnügyi költség megfizetésére kötelezte” – írta a 444.hu.

Gulyás Márton a Liget-projekt elleni tiltakozásokon is aktívan részt vett. Tavaly nyáron vele szemben játszotta el egy biztonsági őr, hogy megsérült, amikor Gulyás levágta a kerítésen lévő ponyvát, hogy a tiltakozók beláthassanak az építési területre.

Na de mi okozta azt a vágást a Ligetben a securitys kezén?

2:40-től érdemes figyelni: a bal oldali felvételen látszik, hogy a balhé alatt a később megsérülő biztonsági végig ott áll, majd a 3. percnél észreveszi, hogy megsérült. Mintha lehajolna a kidőlt kerítésnél, nem látszik tisztán, nem derül ki, mitől sérült meg. Mindenesetre mutatja vezetőjüknek, Tóth Csabának, aki biztatja is, hogy mutassa a fotósoknak, videósoknak sérülését. Mindezt két méterrel egy rendőrsorfal mögött, 50 méterre attól a helyszíntől, ahol Gulyás Márton ponyvát vágott le, majd a szerszámot eltéve szájkaratézott a biztonsági őrökkel. Az  eredeti videókon  a folytatásban látszik is, ahogy néhány perc múlva Tóth Csaba átrohan ahhoz a helyszínhez, hogy Gulyással üvöltözzön egy sort. A megsérült biztonsági őr továbbra is a kapunál marad.

Rovatok