Index Vakbarát Hírportál

Lázárék végre elárulták, mit gondolnak Magyarországról

2017. január 20., péntek 15:21

Tegnap későn este írtuk meg, hogy a Miniszterelnökség öt festményt vásárol a Várban építendő miniszterelnökségi épületbe. A festmények 360 millióba kerülnek, és némi leegyszerűsítéssel az alábbiakat ábrázolják:

  1. Papagájok és gyümölcsök
  2. Virágok
  3. Balaton
  4. Szénásszekér a Bodrog mellett
  5. Pár tehén és egy nő a pusztán

Bogdány Jakab: Sárgaszárnyú ara

Művészeti szempontból már kielemeztük ezeket, viszont találtunk egy korábbi Lázár János-nyilatkozatot, ami miatt érdemes még egy kicsit rágódni az ügyön.

Spányi Béla: Naplemente a pusztán

A miniszter ugyanis az építkezés tavaly májusi bejárásakor az Építészfórum tudósítása szerint azt mondta, hogy úgy fogják majd berendezni a Karmelita kolostort és a mellé kerülő új irodaépületet, hogy annak üzenete legyen.

1848 óta nem gondolta át senki, hogy milyennek kell lennie egy miniszterelnöki épületnek. Az a legfontosabb, hogy jelentéssel bírjon. Mondania kell valamit arról, milyen Magyarország, ezt a helyszín mellett a berendezés és a műtárgyak biztosíthatják

- jegyezte meg Lázár. Hozzátette, hogy a festményeken olyan embereket akarnak megjeleníteni, akiket konszenzus övez.

Ligeti Antal: Bodrogközi táj 1870

Ha ebből indulunk ki, akkor ezek szerint

Végül is, egész találó.

És hogy nem véletlenszerű döntésről van szó, az egészen biztos: maga Lázár mondta a bejáráson, hogy "egy évet gondolkodtak és két éve tervezik a felújítást, ezért is mondhatjuk ezt jól átgondolt programnak".

Jó, tegyük félre az iróniát, minden valószínűség szerint egy csomó festményt vesznek majd még, amik nem ilyenek lesznek és talán híres embereket is ábrázolnak majd.

Rovatok