Index Vakbarát Hírportál

Sólyom László is aláírta az olimpiaellenes népszavazási kezdeményezést

2017. január 31., kedd 17:40 | aznap frissítve

Sólyom László volt köztársasági elnök is aláírta a Momentum Mozgalom által indított budapesti olimpiaellenes népszavazási kezdeményezést, írta meg az Indexnek több olyan olvasónk is, akik jelen voltak a helyszínen.

A volt köztársasági elnök ugyanis kedd reggel háromnegyed tíz körül Budapesten a Mechwart ligetnél, a villamosmegálló plexijén írta alá az aláírásgyűjtő ívet. Sólyom László hivatala a Magyar Nemzetnek ezt hivatalosan is megerősítette.

Már bőven 80 ezer fölött járnak

Nem Sólyom az egyetlen jobboldali expolitikus, aki kiállt a Momentum kezdeményezése mellett, nemrég Chikán Attila, az első Orbán-kormány gazdasági minisztere is dicsérte azt. Chikán azt mondta, az “hibátlanul értelmes”, és azért is tetszik neki, mert szerinte ne csak akkor lehessen népszavazást rendezni, “ha a kormánynak éppen kedve van hozzá”. A népszavazási ívet viszont nem írta alá, mert "a társadalmi aktivitás más útját választja".

A Momentum január 19-én fogott hozzá az aláírásgyűjtéshez, melyben azóta a Lehet Más a Politika, az Együtt és a Párbeszéd is segíti őket, meg némi konfliktus után Szanyi Tibor is pár aláírási ív erejéig. Még múlt heti információk szerint a Momentum 70 ezer, az LMP pedig 10 ezer aláírást gyűjtött, de ebben még nincs benne a többi szervezet gyűjtése, illetve a "társadalmi gyűjtésben" összeszedett ajánlások.

A népszavazás kiírásához a budapesti választópolgárok 10%-ának, azaz 138 ezer budapestinek az érvényes aláírása szükséges. 

A momentumosokkal nemrég interjúztunk, ez itt olvasható.

Rovatok