Index Vakbarát Hírportál

Súlyos gazdasági visszaélés a TEK-nél, Hajdu János feljelentést tett

2017. január 31., kedd 06:00

Hűtlen kezelés miatt folytat nyomozást a Központi Nyomozó Főügyészség ismeretlen tettes ellen egy olyan ügyben, amely a Terrorelhárítási Központ egyik közbeszerzésével kapcsolatos – tudta meg az Index több, egymástól független forrásból. 

Értesülésünket a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője, Nagy Andrea is megerősítette. Tőle tudjuk, hogy a főügyészség tavaly június 17-én rendelte el a nyomozást, miután a TEK főigazgatója, Hajdu János feljelentést tett.

Bár a nyomozás határideje február 17, még nincs az ügynek gyanúsítottja. Igaz, a nyomozás szükség esetén meghosszabbítható. Az ügyről egyéb részletet - a nyomozás érdekeire hivatkozva - Nagy Andrea nem árult el.

Megkeresésünkre a TEK sajtóosztálya elismerte, hogy visszaélés történt. "A TEK belső ellenőrző tevékenysége során tárt fel néhány gyanús és feltehetően jogellenes cselekményt gazdasági területen" - írták. Közölték, hogy

a TEK soraiban csak erkölcsileg és büntetőjogilag teljes mértékben feddhetetlen munkatársakat alkalmaz,

ezért "haladéktalanul megtették a megfelelő lépéseket", és feljelentést tettek. 

Ennél többet az ügyről a TEK-nél nem árultak el. Rendészeti forrásból ugyanakkor úgy tudjuk, hogy a belső vizsgálat egy olyan, több tízmillió forintos beruházásnál bukkant törvénytelenségekre, ami egy TEK-es épületfelújítással kapcsolatos. A gyanú szerint a TEK gazdasági vezetésének egyik tagja fiktív munkálatokért is fizetett egy külsős cégnek. 

Hivatalosan nem erősítették ugyan meg az információnkat, de több forrásból is úgy értesültünk, hogy a belső vizsgálat után távoznia kellett a TEK-től a szervezet gazdasági igazgató-helyettesének. Valószínűleg erre is utal a TEK-es válasz azon része, amelyben arról írnak, hogy soraikban csak feddhetetlen munkatársak lehetnek, ezért a belső vizsgálat után "haladéktalanul megtették a megfelelő lépéseket". 

Megkerestük az ügyben érintett budapesti építőipari céget, ahol jelezték: nincsen tudomásuk arról, hogy a cégük vagy bármelyik alkalmazottjuk ellen nyomozás folyna. (Ez valóban így van, hiszen - mint azt a nyomozók is elmondták - jelenleg nincs gyanúsítottja az ügynek, de nyomoznak.) Arra a kérdésünkre, hogy a cég milyen munkákat végzett a TEK-nek, az ügyvezető nem volt hajlandóak válaszolni a szerződésükben rögzített titoktartási kötelezettségükre és üzleti titokra hivatkozva. 

Rovatok