Index Vakbarát Hírportál

Kétharmad közelében a Fidesz

2017. február 1., szerda 13:15

A választók legnagyobb részének továbbra sincsen pártja: 36 százalék nem tud választani a jelenlegi kínálatból – derült ki a Závecz Research januári pártpreferencia-felméréséből.

A teljes lakosság körében november és január között nem volt látványos változás, 1 százalékpontos elmozdulások voltak minden pártnál – csak a pártot választani nem tudók csoportja nőtt 34-ről 36 százalékra. 

Jobbik le, MSZP fel

A biztos pártválasztók körében a Fidesz toronymagasan vezet: 44 százalékon áll, novembertől lényegében változatlanul. Egy ligával lejjebb azonban mérhető elmozdulások voltak két hónap alatt:

A Jobbik 21-ről 18-ra ment le, az MSZP viszont 16-ról 19 százalékra jött fel. A szocialisták második helye ugyan statisztikai hibahatáron belül van, a trend azonban egyértelműen a volt kormánypártnak kedvezett november óta.

Az alsóházban viszont nincs változás: a DK stabilan 8 százalékkal biztos bejutó lenne egy „most vasárnapi“ választáson, az LMP az öt százalékos küszöb körül billeg.

Nagy vesztese az elmúlt két hónapnak az Együtt, amely támogatóinak egyharmadát vesztette el: egyébként is parlamenti küszöb alatt lévő 3 százalékos támogatottsága 2-re csökkent. 

A Liberálisok és a Párbeszéd a mérhetőség határán áll 1 százalékkal. Ugyanennyit tud felmutatni a Magyar Kétfarkú Kutya Párt is, ám ami az előbbieknek az eredménytelenséget, a viccpártnak a sikert jelenti.

Többen akarnak Fideszt, még többen mást

A Fidesz akár még mért előnyénél is nagyobb támogatottságra számíthatna, bár az eredmények e tekintetben ellenmondásosak:

A választójoggal rendelkezők 31 százaléka – 2,5 millió fő – szeretné, ha a Fidesz maradna kormányon a 2018-as választások után is, tehát többen, mint amennyien szavaznának rá. 350 ezer fő – a Fideszt győztesnek várók 14 százaléka – a pártot választani nem tudók köréből kerül ki. Ezekre tehát nem pályáznak eséllyel az ellenzéki pártok, ám a fennmaradó csaknem hárommillió ember még potenciális erőforrást jelenthet nekik. 

Ugyanakkor a választók 42 százaléka, 3,4 millió fő kormányváltó hangulatban van. Ez a csoport azonban a pártpreferenciák alapján erősen megosztott. Ebből 3,4 millióból  egymillió már a pártválasztás nélküliek csoportjából kerül ki.  Ennek az egymilliós választói közegnek azonban csak a negyede mutat részvételi hajlandóságot, ez az aktivitás viszont nem elégséges a mostani kormány leváltásához – írta elemzésében a Závecz Research.

A felmérés módszertana:

 A megkérdezettek száma: 1000 fő, akik együttesen az ország 18 éves és annál idősebb lakosságát képviselik.

 Alapsokaság: 18 éves és idősebb, állandó magyarországi lakóhellyel rendelkező magyar állampolgár.

 Az alapsokaság és a megkérdezettek összetétele megegyezik.

 A közvélemény-kutatás során kapott adatok 1000 fős mintánál legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékkal térhetnek el attól, amit akkor kaptunk volna, ha minden választókorú személyt megkérdeztünk volna az országban.

 Minden hónapban más-más 1000 főt kérdeznek meg, személyes megkereséssel, kiválasztásuk az ún. kétlépcsős rétegzett mintavétellel, a teljes véletlent biztosító módszerrel történik, azaz minden felnőtt magyar állampolgárnak azonos esélye van a mintába kerülésre.

Rovatok