Index Vakbarát Hírportál

Ilyen még nem volt: véletlenül téves ítéletet hirdettek a Kúrián

2017. február 8., szerda 15:47

Jó néhány kérdést felvet, mégis hogyan fordulhatott elő, hogy a Kúrián szerda délelőtt téves ítéletet hirdettek a gyöngyöspatai romák diszkriminálásának ügyében.

Mert hogy tényleg ez történt.

Február 8., reggel: nyertek a romák

Ahogy mi is megírtuk, a Kúria mai ítéletével jogerősen megállapította, hogy

Úgy tűnt tehát, hogy a romák ügyét képviselő Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) teljes győzelmet aratott mind a két kifogásolt pontban, csakhogy délután a Kúria már egy más tartalmú közleményt adott ki.

Február 8., délután: elnézést, téves az ítélet

A Kúria MTI által idézett délutáni közleménye szerint tévedett a bíró, és valójában csak részben, csak az első pontban adtak igazat a TASZ-nak és a romáknak.

A Kúria eszerint „azt állapította meg, hogy a rendőrség a járőrözés és demonstráció ügyében az intézkedések elmulasztásával jogsértést, zaklatást valósított meg a roma közösség tagjaival szemben. A Kúria a rendőrséget eltiltotta a további jogsértéstől, és hagyta az elsőfokú ítéletnek a rendőrséget elégtétel adására kötelező rendelkezését is. 

A másodfokú, jogerős ítélettel értett egyet a Kúria ugyanakkor a rendőrség szabálysértési gyakorlatát illetően, azaz ebben az ügyben elutasította a TASZ jogsértés megállapítására irányuló kereseti kérelmét.

A Kúria arra nem adott magyarázatot a közleményben, hogyan fordulhatott elő, hogy a bíró a tárgyaláson még más ítéletet hirdetett, azt csupán tévesnek minősítette: „A kihirdetett ítélet szóbeli indokolásánál a tanácselnök tévesen szóban olyan indokolást adott, amely szerint a Kúria a rendőrség szabálysértési gyakorlata miatt is megállapította a rendőrség felelősségét a zaklatás, illetve a közvetlen hátrányos megkülönböztetés miatt. Ellentétben áll tehát az ítélet rendelkező része és annak szóbeli indokolása. Ugyanakkor a döntés hatályát az ítélet rendelkező része adja" – áll a Kúria közleményében.

Vagyis mindegy, mi hangzott el a tárgyaláson, nem az számít.

TASZ: Várják, hogy akkor most mi is van

A Társaság a Szabadságjogokért röviden reagált a Kúria közleményére. „Értetlenül állunk az indokolással ellenkező döntés előtt, és várjuk annak írásbeli indokolását. Jelenleg nem tudhatjuk, hogy milyen – az elmondottakkal ellentétes – indokok alapján utasította el a Kúria kereseti kérelmünket″ – írják weboldalukon, hozzátéve, hogy

ezzel együtt is jogtörténeti fontosságú az ítélet azon része, amely szerint a rendőrség mulasztásai a szélsőségesekkel szemben a gyöngyöspatai romák egyenlő bánásmódhoz való jogát sértették.

A TASZ a – részben – téves ítélet kihirdetésről egy videót is közzétett:

Rovatok