Index Vakbarát Hírportál

Jogsértés volt a 12 éves polgári gyerek előállítása

2017. február 9., csütörtök 13:53 | aznap frissítve

A Független Rendészeti Panasztestület (FRPT) megállapította, a rendőrség pedig elismerte, hogy megsértették a 12 éves V. Gy. A. emberi jogait, amikor előállították, szüleit nem értesítették és hat órán át tartották fogva, közölte a Helsinki Bizottság

A 12 éves fiú tavaly júniusban egy este két 15 és 17 éves barátjával lófrált Polgáron. A nagyobb fiúk elvettek egy olcsó halogénizzót az egyik kertből. A rendőrök előállították mindannyiukat, noha V. Gy. A. már akkor szólt nekik, hogy ő még csak 12 éves.

Ez a rendőrségi személyazonosításnál is bebizonyosodott, így a fiút már ekkor el kellett volna engedni. A Helsinki Bizottság szerint a rendőrök azzal tetézték a jogsértést, hogy nem értesítették a gyerek szüleit, és csak hajnalban mentek ki a családhoz.

Arra hivatkoztak, hogy a fiú nem tudta az anyja számát, de ez nem volt így, mert pontosan elmondta nekik. A többszörös rendőri jogsértés miatt a fiú hat órát töltött a polgári rendőrőrs folyosóján. Büntetőeljárás nem indult ellene.

Az eljárást joggal sérelmező és panasszal élő anyát a rendőrök kinevették. Azt mondták neki, mehet, ahova akar, úgysem lesz ebből semmi. A gyereket a panaszeljárásban Fahidi Gergely, a Helsinki Bizottság felkérésére eljáró ügyvéd képviselte. A panasztestület megállapította a jogsértést, és ami ritkán fordul elő, a rendőrség is egyből elismerte azt.

Rovatok