Index Vakbarát Hírportál

Négyfelé tart a baloldal a kulcsfontosságú időközi választáson

2017. február 9., csütörtök 12:43

Négy formáció indul a Fidesz jelöltjével szemben a zuglói időközin. A legnagyobb győzelmi esélye az MSZP-DK-Párbeszéd összefogásnak lehet a Fidesszel szemben, ám minden szavazat számít, ugyanis legutóbb csak hét vokssal sikerült győzni. A tét óriási: a Fidesz megszerezheti a többségét a testületben.

Az MSZP, a DK és a Párbeszéd összefog és közös állít jelöltet az április 23-ai zuglói időközi választáson - jelentették be csütörtökön a pártok sajtótájékoztatójukon, amelyen teljes demonstráció volt. Karácsony Gergely párbeszédes polgármester mellett megjelent Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke, Molnár Csaba, a DK alelnöke és Tóth Csaba MSZP-s képviselő.

A három párt az Összefogás Zuglóért Egyesülettel kiegészülve Bitskey Bencét indítja, ő a nemzet színészének, a néhai Bitskey Tibornak az unokája, Zuglóban született, itt is él, jelenleg az önkormányzat egyik cégénél civil kapcsolatokkal és rendezvényszervezéssel foglalkozik - mondta Tóth Csaba.

A baloldali pártok összefogása azonban nem teljes a választásokon. Három másik balos párt ugyanis már jelezte, hogy  más jelöltet támogat. Az LMP, a Liberálisok és a volt LMP-s Várnai László által vezetett CivilZugló Egyesület is külön indul. Hogy az összkép még bonyolultabba legyen, az Együtt ráadásul nem az MSZP-DK-Párbeszéd-jelöltjét, hanem a CivilZuglót támogatja.

Jelenleg tehát úgy néz ki, hogy a Fidesszel szemben a következő konstrukcióban indulnak a pártok.

Természetesen nincsenek egy súlycsoportban a résztvevők, a helyi felmérések és viszonyok alapján, nyilván a polgármester által támogatott MSZP-DK-s a legerősebb. Ám a választás egy olyan körzetben lesz, ahol az összefogás 2014-ben csak 7 szavazattal tudott győzni. Vagyis az is nagy érvágás az MSZP-DK-Párbeszédnek, ha például a csekély győzelmi eséllyel induló Liberálisok pár szavazatot elvisznek.

Karácsony előválasztást javasol

Márpedig a választásnak elég komoly tétje van, döntően befolyásolja a helyi hatalmi viszonyokat. Ezért is volt ennyi országos politikus a tájékoztatón. Ha a Fidesznek sikerül megnyernie a szocialista körzetet, akkor többségbe kerülnek a zuglói képviselő-testületben. (Jelenleg 9 fideszes, 8 baloldali plusz a párbeszédes Karácsony Gergely és egy-egy LMP-s, jobbikos és Civilzugló egyesületes a tagja a testületnek.)

Nem véletlenül javasolta Karácsony Gergely a csütörtöki tájékoztatón, hogy tartsanak előválasztást annak érdekében, hogy az időközi választáson valóban csak egy jelölt álljon a Fideszével szemben. Szerinte erre lenne elég idő, hiszen március 6-án indul el a hivatalos jelöltállítás. 

Az LMP-nek, a Liberálisoknak és a Civil Zugló Egyesületnek kell eldönteni, hogy nekik az a fontos, hogy megmutassák magukat, vagy pedig nem is a Fidesz ellenében indulnak, hanem az ellenzék megosztásáért.

A Fidesz Szatmáry-Jähl Angélát indítja ő Szatmáry Kristóf fideszes parlamenti képviselő édesanyja, korábban is indult a körzetben.

Az időközi választásra azért van szükség, mert az önkormányzati törvény szerint január 21-én megszűnt a mandátuma a tavaly januárban eltűnt Sápi Attila MSZP-s politikusnak. Az az önkormányzati képviselő ugyanis, aki egy éven át nem jelenik meg a képviselő-testület ülésein, elveszíti megbízatását.

Rovatok