Index Vakbarát Hírportál

Hirtelen rájött a budavári polgármester, hogy meg kéne újítani a lakáskiadási szabályokat

2017. február 15., szerda 07:09

Megújítja a lakásbérlésről szóló rendeletét a budavári önkormányzat, ami azért lehet érdekes, mert nemrég írtuk meg, hogy a pályázatokon nagyon sokszor ismerősöknek, fideszeseknek, fontos embereknek jutnak a várbéli lakások, amelyekért a piaci árakhoz képest elég keveset kell fizetni. Az ügyben nyomozás is indult.

Az új rendelet még nem nyilvános, azt a képviselőknek küldte el a hivatal, a Párbeszéd Magyarországért  helyi politikusa, V. Naszályi Márta pedig feltette a Facebook-oldalára.

A rendeletet a régivel összehasonlítva az egyik legfontosabb különbség, hogy az önkormányzati testület dönt majd a bizottsági elnökökből álló munkacsoport javaslatára a pályázatokról. Vagyis nem az lesz mint eddig, hogy néhányan titokban döntenek, a képviselőknek pedig közben fogalmuk sem lesz a szerződésekről.

Változik az is, hogy milyen áron lehet bérbe adni úgynevezett piaci alapon a lakásokat: az alsó határ lejjebb kerül, a felsőt viszont eltörlik.

A rendelet előszavában az van, hogy nem az üzleti alapú gazdálkodás motiválja a kerületet, hanem hogy megőrizzék a polgárváros társadalmi összetételét. Azt is írja a polgármester, hogy nem összekeverendő az önkormányzati lakásgazdálkodás úgynevezett piaci típusa a szabadpiaci lakáskiadással.

V. Naszályi Márta az Indexnek azt mondta, ő már decemberben kezdeményezte a rendelet módosítását, mert a mostani gyakorlat szerinte átláthatatlan, ami folyik, az nem érdeke a kerületi lakóknak, és nem jó a kerületi vagyongazdálkodásnak sem. Azt mondta, szeretne egy olyan koncepciót, hogy "akik itt akarnak lakni, lehetőségük legyen átlátható módon lakást bérelni, a lakásállományt pedig minél jobban kezelje a kerület", és csak olyat fogad el, ami megakadályozza a visszaéléseket.

A politikus jelenleg elemzi az új rendeletet, a részletes észrevételeit később teszi közzé.

Rovatok